Blåst!!!

Det tog i ordentligt i stormen. Vi blev av med strömmen redan vid 5 på eftermiddagen och fick inte tillbaka den förrän vid halv tio  i dagen efter. Det är skönt att ha grisarna ute i solcellsdrivna MOP hus när strömmen går för dom klarar sig lika bra utan ström bara solen lyser då och då. Vatten har dom i tanken och det räcker en vecka eller mer. En del skog har ju naturligtvis blåst ner. Vägen ut till dom mest avlägsna skiftena och skogen var helt blockerad av granar men det har vi ordnat upp. Det är ju som vanligt den rena granskogen som blåser ner. Blandskog står mycket bättre och är att föredra ur många synpunkter. Den är friskare av naturliga skäl..

Hade besök av Realgymnasiet från Lund, det var 25 nyfikna ungdommar som kom hit och jag körde över både dom och läraran med mitt tugg om ekologiskt lantbruk och hållbar utveckling. Vi tog en runda om alla våra sorter av höstvete som vi har, sen en runda i skogen. Jag undviker ju kalhygge så det är lite annorlunda skogssköttsel vi bedriver men mycket intressant och miljövänligare än vad vanlig industriskog är. Vi hugger bara stora träd och vårdar dom mindre, på så  vis har vi skog hela tiden utan påfrestande kalhygge.

Sen tittade vi på grisarna och MOP husen. Det gillade dom. Vi hann med en fika också.

I fredags var jag i Järna och pratade gris. Ett trettiotal elever fick höra mig prata ekologiskt lantbruk och ekologisk grisuppfödning. Skolan drabbades ju av brand förra året då dom flesta djuren brann inne. Till min stora glädje så ska dom bygga upp stallarna igen och fortsätta med mjölkproduktionen. Dom har kämpat hårt nu efter branden och en stor eloge till dom.

Hann inom till Stockholm och hälsade på en av mina trogna bloggläsara. Viola bjöd på kaffe med hembakade bullar och 7 sorters kakor. Magen stod sedan i fyra hörn. Mycket trevligt möte.

Sen bar det av till Södertälje för att hälsa på min dräng. Josse och hennes mamma bjöd på en härlig middag innan jag tog natttåget hem. Inte nådigt att kliva av tåget vid 4 på morgonen för att sätta sig i en kall bil. Men det är så skönt att komma hem till gården igen.

Måns skötte grisarna när jag var iväg.

I tisdags följde jag en god vän till den sista vilan. Frid över ditt minne Gunvor.

Ta det lugnt där ute.

  • Monica Mathiesen

    Du har onekligen haft en händelserik vecka. 🙂
    Men begravningsgudstjänsten i tisdags var väldigt vacker och fin. Gunvor (och för all del Ingvar och deras döttrar) var en viktig del av min barndom och även om jag inte haft nån kontakt med dem på säkert 25 år (träffade Gunvor på Ica för nåt år sen) så var det tungt att ta farväl.

    Hoppas du får en fin helg!

  • Eva

    Tänk om ni eko bönder kunde ge mer EKO och få resten med er också. Du far runt och berättar det är vi nog många som tackar för. Tack för att ni finns och orkar. En annan fundering; kan inte sprinklersystem användas i stallar? Det är så hemskt att höra om djur som brunnit inne. Paniken de måste ha känt.