Norra Skåne http://www.nsk.se Nyheter, lokalt, sport, opinion, nöje, kultur Thu, 23 Nov 2017 19:19:35 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.2 https://skd-1e9a.kxcdn.com/sites/6/2015/08/19125035/cropped-skanskan_symbol-32x32.png Norra Skåne http://www.nsk.se 32 32 Dement slogs ned på sjukhem http://www.nsk.se/2017/11/23/misshandlades-pa-sjukhemmet/ Thu, 23 Nov 2017 19:19:35 +0000 http://www.nsk.se/2017/11/23/misshandlades-pa-sjukhemmet/ .wp-post-image { float: left; width: 45% !important; margin-right: 12px; } td:empty { display: none; } .teaser-entryword { text-transform: uppercase; font-weight: bold; } VITTSJÖ En dement ville inte lyssna på en medboende utan slog ner honom, så att ambulans fick tillkallas.
Nu har misshandeln på sjukhemmet utretts.]]>
VITTSJÖ En dement ville inte lyssna på en medboende utan slog ner honom, så att ambulans fick tillkallas.
Nu har misshandeln utretts av Inspektionen för vård och omsorg.

– Det här kan hända på järnvägsstationen, det kan hända på Ica, det kan hända på gatan och det kan även hända här, kommenterar Vittsjö sjukhems verksamhetschef Anne Nyström.

Händelsen som ägde rum i somras ledde till att den boende fick opereras för en fraktur i höften. Han valde dock att inte polisanmäla eftersom det rörde sig om en sjuk människas handling.
Nu ifrågasätter Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hur händelsen kunde ske. ”Det är anmärkningsvärt att huvudmannen trots komplettering av sin utredning inte har kunnat identifiera några bakomliggande orsaker till det allvarliga missförhållandet” skriver myndigheten, som ändå väljer att avsluta ärendet.

Ledningen på Vittsjö sjukhem utredde händelsen och konstaterade att personalen känner till riskerna för utåtagerande beteende, och agerade precis som de skulle.
”Personal bedömer löpande risker och vidtar lämpliga åtgärder, men kan aldrig helt eliminera möten som kan leda till reaktioner” skriver Anne Nyström och konstaterar att de bägge männen tidigare aldrig bråkat med varandra.
– Jag tycker att vi har ett helt solklart sätt att hantera detta på och förstår inte Ivos svar riktigt. Men är det något de tycker att vi ska göra så gör vi naturligtvis det, säger hon.

]]>
Vinst för Ballingslöv ”räddar” serien? http://www.nsk.se/2017/11/23/vinst-for-ballingslov-raddar-serien/ Thu, 23 Nov 2017 18:35:55 +0000 http://www.nsk.se/2017/11/23/vinst-for-ballingslov-raddar-serien/ Sport Medan Hästveda BK tar emot Starke från Trelleborg avgörs den andra matchen i brottningstvåan i Ballingslöv där hemmalaget möter serieledande BK Ore. Vinner hemmalagen sina matcher kommer alla de tre Göingelagen att stå på samma poäng inför seriens andra halva.]]>

Medan Hästveda BK tar emot Starke från Trelleborg avgörs den andra matchen i brottningstvåan i Ballingslöv där hemmalaget möter serieledande BK Ore.
Vinner hemmalagen sina matcher kommer alla de tre Göingelagen att stå på samma poäng inför seriens andra halva.

– Med lite flyt skall vi kunna ta en poäng mot Ore, säger Ballingslövsledaren Bertil Bernersson.
– Men i normalfallet vinner vi kanske bara tre matcher.
BK Ore har inlett serien strålande och vunnit hemma mot Hästveda (20-16) och borta mot Starke (21-16).
Ballingslöv vann premiären mot Starke men förlorade sedan en spännande bortamatch mot Hästveda (17-19).
Bertil Bernersson, som funnits med i Ballingslövs BK länge både som brottare och ledare, är annars inte särskilt optimistisk när det gäller den skånska seriebrottningens framtid.
– Kanske den inte finns om några år om det inte händer något radikalt, menar Bernersson.
– Men det är synd eftersom vi har brottare som i princip bara brottas i serien och dessutom är varje hemmamatch lite av en fest i hemmalokalen.
– Vi har ju en del intresserade som kommer hit och när det är derbyn, som nu mot Ore, kommer det ju också folk från Vinslöv, förklarar Bernersson som ser fram mot kvällens derby.
– Det är ju ett tag sedan som vi mötte Vinslövsklubben så det känns förstås extra bra.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/sites/6/2017/11/23193558/c406aa3dc9af19df58588da1f3e21cbd.jpg
Lex Sarah-anmälan skrivs av http://www.nsk.se/2017/11/23/lex-sarah-anmalan-skrivs-av/ Thu, 23 Nov 2017 14:04:00 +0000 http://www.nsk.se/2017/11/23/lex-sarah-anmalan-skrivs-av/ .wp-post-image { float: left; width: 45% !important; margin-right: 12px; } td:empty { display: none; } .teaser-entryword { text-transform: uppercase; font-weight: bold; } HÄSSLEHOLM Åldringen föreslog att han skulle få en kateter så att personalen skulle slippa byta hans blöjor så ofta.]]> HÄSSLEHOLM

Åldringen föreslog att han skulle få en kateter så att personalen skulle slippa byta hans blöjor så ofta. Nu har det påstådda missförhållandet utretts – och utredningen slår fast att något missförhållande inte har ägt rum.
Istället handlar det om att den boende och personalen missförstått varandra.
I utredningen framkommer att personalen upplever att den boende tolkar vissa situationer fel. De anställda är alltid två för att skydda sig mot misstolkningar och anklagelser.
Verksamhetsutvecklaren föreslår att personalen nu ska diskutera vårdtagarens situation med varandra för att hitta det bästa sättet för bemötandet och för att hjälpa honom med hans problem.

]]>
Bjuder på en lysade scenshow http://www.nsk.se/2017/11/23/bjuder-pa-en-lysade-scenshow/ Thu, 23 Nov 2017 13:43:20 +0000 http://www.nsk.se/2017/11/23/bjuder-pa-en-lysade-scenshow/ Konsert/recension Peter Eliasson recenserar Queen + Adam Lambert på Royal Arena i Köpenhamn.]]>

Konsert/recension

KONSERT
Queen + Adam Lambert
Royal Arena, Köpenhamn den 22 november
Betyg: 5

Queens originalmedlemmar Brian May och Roger Taylor gjorde sin första spelning tillsammans med Adam Lambert 2012. Två år senare gjorde de sin första regelrätta turné i Nordamerika. Succén var massiv, och sedan dess har segertåget bara rullat på. Det är alltså bara fullt logiskt att det i bekantskapskretsen alltjämt talar i drömmande ordalag om giget på Sweden Rock förra året.

Men nu har det blivit dags att gå vidare. När gruppen nu återvänder till Europa, så har de inte bara rumsterat om en del i låtlistan, utan också arbetat fram en ny spektakulär show som gör tydliga blinkningar åt fyrtioårsjubilerande och bästsäljande albumet News of the World. Roboten Frank, som pyder omslaget på albumet ifråga fick till exempel tidigt sitt enorma huvud uppskickat genom scengolvet med Adam Lambert sittandes lekfullt på dess skult sjungandes Killer Queen.
Underbart over the top med stil och glimten i ögat därtill om ni frågar mig, och samma sak kan sägas om sångarens tilltag att köra omkring på en trehjuling till tonerna av – vad annars – Bicycle Race.

På samma sätt bidrog Brian May till excesserna genom att ställa sig på en platå högt upp i luften till synes stående i näven på ovannämnda robot till (gitarr) tonerna av sin egen instrumentala Last Horizon. Addera sedan en enormt tjusig ljusshow och ett genomarbetat varierat videoflöde på LED-skärmarna bakom bandet, så förstår säkert var och en att det här var en tillställning av överdådigt pampiga och bombastiska slaget.
Fast det fanns förstås lågmälda ögonblick också. Som när May gjorde en akustisk version av Love of My Life samtidigt som Freddie Mercury figurerade på en liveupptagning bakom honom på en av videoskärmarna. Eller när Lambert gjorde en smakfullt vacker och känslig tolkning av Who Wants to Live Forever.

Lambert å sin sida avväpnade tidigt standardgnället om att ingen kan ersätta Mercury genom att hävda att han “är en fan som alla andra”. Må så vara, men för egen del blir jag allt mer övertygad om att han är den bäste för jobbet May och Taylor hade kunnat få.
Amerikanen har ett utlevande scenutspel av påfågelssnitt, den rätta attityden, som suktar efter uppmärksamhet, en klädsam ärlig ödmjukhet och inte minst det nödvändiga omfånget och attityden i rösten.

Sångaren är också en del av en helhet som bara fortsätter övertyga. Recensionerna från sommarens USA-vända har också mycket riktigt varit lysande. Helt rättvist, vill åtminstone jag påstå. Därför har det också blivit dags att sätta högsta betyg. Visst, även solen har sina fläckar, man hade kunnat vara utan Roger Taylors trumsolo och obskyra felsteget Get Down, Make Love. Men överlag var det här en alldeles lysande tillställning präglad av odödliga hits i parti och minut, vitaliserad professionalism och ett (rock) överdåd av ett slag som nog dessvärre får sägas är på väg att dö ut.

KONSERT
Queen + Adam Lambert
Royal Arena, Köpenhamn den 22 november
Betyg: 5

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/2017/11/23144324/9ba47bd7c86b9aba246c5fa3f2c952cd.jpg
Satsning på skolan och omsorgsschema http://www.nsk.se/2017/11/23/satsning-pa-skolan-och-omsorgsschema/ Thu, 23 Nov 2017 13:38:41 +0000 http://www.nsk.se/2017/11/23/satsning-pa-skolan-och-omsorgsschema/ Hässleholm 56,5 miljoner till barn- och utbildning för att täcka ett ökat elevantal och på personalförstärkning. Tre miljoner till omsorgen för att få bukt med ohälsosamma scheman för de anställda.]]>

Hässleholm 56,5 miljoner till barn- och utbildning för att täcka ett ökat elevantal och på personalförstärkning. Tre miljoner till omsorgen för att få bukt med ohälsosamma scheman för de anställda.

Det är punkter som de rödgröna partierna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna, vill lyfta fram i presentationen av sin budget för kommunen under 2018.
I investeringsbudgeten läggs 20 miljoner för att bygga om tillagningskök.
Men de rödgröna räknar inte med att få igenom sin budget.

I de miljoner de fyra partierna vill fördela till barn- och utbildningsförvaltningen ligger en satsning på skolledarna som enligt förslaget inte ska ha mer än 30 underställda. En satsning som jämförs med den som påbörjats inom omsorgen.
Dessutom ska 3,5 miljoner satsas på att ledare i skola och förskola ska få mer hjälp i sitt dagliga arbete. Men den stora satsningen är för att möta elevtillströmningen, 42 miljoner kronor.

När det gäller kommunledningskontoret vill man se en omstrukturering med målet att spara in fem tjänster under kommande tre år. Det skulle spara 3,5 miljoner.
– Vi måste också ta på oss ett ansvar för ekonomin, inflikar Lena Wallentheim (S).

För byggnadsnämndens del vill de fyra partierna ha tre tjänster, för trafikplanering, statistik och Va-planering, som de menar krävs för att kommunen ska kunna bygga ut i den takt som utlovats. Både vad gäller bostäder och järnvägsprojekt.
Magnarpskolonin vill de behålla och satsa totalt 600 000 på under två år. Hälften till renovering och hälften till att kunna ha personal som sköter anläggningen som man hoppas ska kunna utnyttjas mer.
Kulturhuset ska få en miljon för en teknikertjänst samt satsning på marknadsföring, biljettförsäljning och programblad.

Dessutom vill man satsa 300 000 på Trygg och attraktiv stad, idéer om att få till stånd mer aktiviteter för barn i staden och på det viset få ut mer folk i rörelse.
– Mer folk på stan gör den tryggare, menar Per-Åke Purk (V).
Partierna vill göra stora investeringar under det kommande året på totalt drygt 460 miljoner kronor.

I investeringarna finns, förutom tillagningsköken, satsning på renovering av Vanneberga skola och skolkök.
– På detta sätt poängterar vi också att våra mindre skolenheter ska finnas kvar, säger de fyra partierna.
Annat som de fyra oppositionspartierna framhåller i sitt förslag till budget är exempelvis en upprustning av brandstationen i Bjärnum och en ny lokal för filialbiblioteket.
Dessutom vill partierna satsa på att skapa säkrare cykelvägar och för att sätta upp fler laddstolpar för elbilar.

De fyra rödgröna vill också se fyra nya uppdrag i kommunen.
Man vill att kommunen ska bli en Fairtrade kommun, där all verksamhet, både kommunal och privat, ska leva upp till vissa fastställda kriterier. Vidare vill man se en arbetsgrupp för Agenda 2030, utreda kommunal barnomsorg på obekväm tid samt arbeta fram en plan för sociala investeringar som ska förebygga framtida kostnader som exempelvis orsakas av ungdomar som kommer på glid i samhället.

De rödgröna räknar inte med något stöd för sin budget i kommande budgetfullmäktige på måndag.
– Håller de andra partierna ihop som de gjorde förra gången, förlorar vi, konstaterar Lena Wallentheim.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/sites/6/2017/11/23143850/af38caeb0faa730184cf5a098abaea2b.jpg
Ny metod ska få unga att fimpa http://www.nsk.se/2017/11/23/ny-metod-ska-fa-unga-att-fimpa/ Thu, 23 Nov 2017 13:00:00 +0000 http://www.nsk.se/?p=351124 hässleholm Borta är skräckbilderna av lungcancersjuka. Nu ska unga förmås backa från tobaksbruk genom information om barnarbete, hållbarhet och miljö. Liksom genom löften om butiksrabatter och presenter för den som avstår tobak.]]>

hässleholm Borta är skräckbilderna av lungcancersjuka.
Nu ska unga förmås backa från tobaksbruk genom information om barnarbete, hållbarhet och miljö.
Liksom genom löften om butiksrabatter och presenter för den som avstår tobak.

– De sex största tobaksbolagen är mäktigare än en del länder. De gör 287 miljarder svenska kronor i vinst per år!
Nicole Tallberg från A Non Smoking Generation har tagit sista kurvan på den timmeslånga föreläsningen och närmar sig upploppet.
Inför ett hundratal elever på Jacobsskolan har hon och kollegan Malin Hellström berättat hur tonåringar drabbas av akut nikotinförgiftning genom att arbeta med tobaksplantor.
De har även visat hur en minderårig ådragit sig skador på stämband genom att manuellt bespruta plantorna med gift.
Tanken med att visa unga människor är att svenska tonåringar ska kunna identifiera sig med jämnåriga som arbetar och far illa i industrin.
– Jag tror att man kan relatera till det i högre utsträckning än till lungcancer, säger Malin Hellström.
Informationen är numera fri från pekpinnar.

– Vi framhåller snarare att det är positivt att inte röka, än att det är negativt att röka. Vi vill bidra med medvetena val, säger Nicole Tallberg.
Föreläsarna bjöds in till Jacobsskolan av kurator Arne Nilsson, som berättar att skolan arbetar med positiv förstärkning.
– Elever får skriva på ett kontrakt om att avstå från tobak och i utbyte deltar de i lotteri om priser och får rabatt i olika butiker.
Mer än 40 procent av skolans elever, 200 stycken, har skrivit under.
Viktor Erlandsson tyckte inte att han lärde sig så mycket nytt under föreläsningen.
–Vi har redan fått information i högstadiet.
Kamraten Hugo Persson har redan fattat ett aktivt val utifrån egna argument.
– Varför ska jag lägga pengar på tobak? Jag behöver pengarna till bensin.
När de fotograferas tillsammans med en annan kompis, Wilma Jonsson, går det upp för läraren Ann-Christine Brunström vad som finns på väggen i bakgrunden. En affisch från filmen Pulp Fiction med en rökande Uma Thurman. A Non Smoking Generation har precis berättat hur tobaksbolag använt kända namn för smygreklam.
– Den affischen ska bort.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/sites/6/2017/11/23114834/ad276c186fecf39124790855af977496.jpg
Dags för jultjugan http://www.nsk.se/2017/11/23/dags-for-jultjugan/ Thu, 23 Nov 2017 13:00:00 +0000 http://www.nsk.se/?p=351009 Lönsboda Nu till helgen kommer Lions i Lönsboda att knacka dörr för att sälja årets jultjuga. Skulle du inte vara hemma går det att hitta bilden i byns affärer.]]>

Lönsboda Nu till helgen kommer Lions i Lönsboda att knacka dörr för att sälja årets jultjuga. Skulle du inte vara hemma går det att hitta bilden i byns affärer.

Behållningen från försäljningen av årets jultjuga går till ungdomsverksamheten i Lönsboda.
Jultjugan från Lions i Lönsboda är en tradition sedan 1994 med motiv på Lönsboda genom tiderna.
Motivet är i år från centrum med kommunalhuset, Skånska banken och Forsberg & Grahn från cirka 1950.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/sites/6/2017/11/22160135/167629b3849340d675a552c9eb37ceef.jpg
Fokus på fagott http://www.nsk.se/2017/11/23/fokus-pa-fagott/ Thu, 23 Nov 2017 13:00:00 +0000 http://www.nsk.se/?p=351007 Osby Prisad musiker till OsbyOsby.]]>

Prisad musiker till Osby

Osby. Sebastian Stevensson, 2016 års vinnare av Solistpriset, spelar i Osby lördag klockan 16.00. Tillsammans med Asuka Nakamura, piano, och Mathias Kjøller, klarinett ger han en konsert i Musikskolans konsertsal.
Juryns motivering till Solistpriset lyder: ” Vår vinnare tilldelas Solistpriset för sin virtuosa behärskning i världsklass av sitt instrument och sin starka förmåga att kommunicera med publik och medmusikanter”. Solistpriset genomförs av Kungliga musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs symfoniker samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik. Sebastian Stevensson har nu gett sig ut på vinnarturné i hela Sverige. Han är numera solofagottist i Danmarks radio symfoni-orkestret och undervisar vid Det danske kongelige musikkonservatorium.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/sites/6/2017/11/22160108/746f8797b57f98b035197359b1a2c133.jpg
Naturfestival till Sibbhult igen http://www.nsk.se/2017/11/23/naturfestival-till-sibbhult-igen/ Thu, 23 Nov 2017 13:00:00 +0000 http://www.nsk.se/?p=351005 sibbhult Göinge naturskyddsförening hoppas få in 20 000 kronor till sitt projekt ”Rädda skogen”. Detta sker den 13 januari 2018 då naturbilder visas i Sibbhults Folkets hus.]]>

sibbhult Göinge naturskyddsförening hoppas få
in 20 000 kronor till sitt projekt ”Rädda skogen”.
Detta sker den 13 januari 2018 då naturbilder visas i Sibbhults Folkets hus.

Göinge naturfestival anordnas nu för femte året. Under dagen visas bilder och filmer, det blir försäljning av böcker, honung och fågelholkar. Det går att mingla med andra naturintresserade och köpa fika och korv med mera.

Klockan 17 blir det prisutdelning i fototävlingen, Alla som vill kan delta. Inlämning av de tre bästa bilderna görs på ett USB-mine kan lämnas in på förmiddagen mellan klockan 9.30 och 11.00.
Allt arbete är ideellt och föreningen hoppas alltså få in 20 000 kronor som ska gå till inköp av skyddsvärda skogar inom ramen för projektet ”Rädda skogen”.

På programmet står bland annat ”Storkens återkomst – för dig som tror på storken,” ett föredrag av Sven Persson, Vankiva. Han säljer också sin nyutkomna bok med samma titel.
En annan färsk bok, Vattenriket, av Patrik Olofsson, Falkenberg, säljs.
Han pratar om ”Kroknäbbar och eldögon – möten med rovfåglar och ugglor.”
Utflykter görs även till Cornwall, den öländska natten och blandskog, regnskog och savann.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/sites/6/2017/11/22160042/7a8139c8a5ab4eaf5c1eef7bb1dde868.jpg
Trygg kommun med otrygga invånare http://www.nsk.se/2017/11/23/trygg-kommun-med-otrygga-invanare/ Thu, 23 Nov 2017 13:00:00 +0000 http://www.nsk.se/?p=350995 OSBY Polisen: ”Skillnaden mellan den upplevda otryggheten och den faktiska utsattheten är orimligt stor.”]]>

OSBY Det inträffar förhållandevis få brott i Osby och andelen brott som klaras upp är jämförelsevis hög. Siffrorna visar att Osby är en trygg kommun.
Ändå känner sig invånarna otrygga och oron för att bli utsatt för brott är stor.

Slumpvis utvalda medborgare i hela lokalpolisområdet, LPO (Ljungby, Osby, Älmhult, Markaryd) har fått svara på frågor i den senaste trygghetsmätningen. Och undersökningen visar att det finns mycket oro och stor otrygghet i Osby – trots att utsattheten är låg.
80 procent upplever oro för att bli utsatta för brott – 85 procent har aldrig blivit utsatta för brott.
– Skillnaden mellan den upplevda otryggheten och den faktiska utsattheten är enorm, den är orimligt stor, säger kommunpolis Staffan Käll.
Osby är den kommun i området där folk känner sig otryggast.
– Men Osby är en trygg kommun. Det händer brott här också, men absolut inte mer än i övriga kommuner, säger Staffan Käll.

Anders Karlsson, chef för lokalpolisområdet, säger att en viss oro är nyttigt:
– Ja, det gör ju att folk förebygger brott, man låser dörrarna och satsar på grannsamverkan och så vidare. Men i Osby är otryggheten oroväckande hög, man känner sig mer otrygg än man har anledning att göra.
På ett par punkter sticker Osbyborna ut som extra oroliga. Oron för missbrukare i centrala Osby är hög, liksom kvinnors oro för att bli antastade i centrala Osby.
Dessutom känner sig Osbyborna extra otrygga på grund av bilar som kör för fort samt buskörande ungdomar på mopeder.

Så vad är anledningen till den stora otryggheten i Osby och vad kan man göra åt den? En fråga som leder in på en hett ämne i kommunen: Polisstationen. Eller snarare avsaknaden av en polisstation.
– Jag förstår symboliken med en polisstation. Men polisnärvaron i Osby är lika hög som tidigare med många riktade insatser, säger Anders Karlsson.
Staffan Käll menar också att det är mycket poliser som rör sig i Osby.
– Men jag skulle gärna se att det fanns en polisstation i Osby. Det symboliska värdet kan man inte förneka, påpekar Käll.

En annan anledning till att Osbyborna känner sig otryggare än övriga invånare i lokalpolisområdet är att kommunen tillhör Skåne. Det tror både Anders Karlsson och Staffan Käll.
– Det påverkar nog. I Osby tar man nog del av skånsk media i högre utsträckning och en skjutning i Malmö påverkar Osbyborna mer än den påverkar Älmhultsborna, säger Karlsson.
– Osby är en del av Skåne och känner sig närmare hela Malmöproblematiken med mycket brottslighet, säger Käll.
Just media, och inte minst sociala medier, eldar på otryggheten, menar Käll.
– Var källkritiska när ni konsumerar media. Det är ju ofta det negativa och hemska som lyfts fram oproportionerligt mycket.

Vad kan ni göra för att minska otryggheten?
– Vi inom polisen kan bli bättre på att bjussa mer på bra saker vi gör. Det händer mycket positivt och det kan vi bli bättre på att förmedla.

Käll säger också att viss otrygghet kan ”byggas bort”.
– Jobba på utemiljöerna, fysisk planering kan skapa trygga och upplysta centrummiljöer och det är viktigt. Vi har ett bra samarbete med kommunen och det är positivt att man har tagit tag i stationshuset, säger han.
– Även föreningar och fastighetsägare kan bidra. Om fastighetsägarna håller efter sina byggnader känns platsen tryggare.

]]>
https://skd-1e9a.kxcdn.com/sites/6/2017/11/22152243/c3fce903493c35b2f19a821368cbbebb.jpg