På och omkring Internationella kvinnodagen

Inom loppet av ungefär en vecka har jag hört berättas om kvinnor  av kvinnor vid tre olika tillfällen. 1 mars var professorn i nordiska språk, Merete Mazzarella, på blixtvisit här ifrån Helsingfors. Hennes uppdrag var att berätta om Fredrika Charlotta Runeberg. Det gjorde hon med bravur. Merete Mazzarella har skrivit en mycket gedigen bok med titeln Fredrika Charlotta född Tengström. En nationalskalds hustru. Som vanligt berättade hon ledigt, humoristiskt och medryckande. En liten stund ägnade hon också åt sin sprillans nya bok, Om livets mening. Det skall vara en Merete Mazzarella till att ta sig an ett sådant ämne! 7/3 var det dags för Anna Larsdotter att berätta om sin mycket uppmärksammade bok Kvinnor i strid. Kvinnor har ju alltid funnits med i krig, men de fick verkligenkämpa för att få delta i själva striden. Anna Larsdotter tog exempel från olika tider och olika krig ända fram till våra dagar. Ännu är det inte helt oproblematiskt med kvinnor på manliga områden. Återstår att se hur det blir med den allmänna könsneutrala värnplikten.  På själva internationella kvinnodagen, 8 mars, var det Yvonne Hirdmans dag. Yvonne Hirdman är professor i historia. Hon berättade om tre kvinnor som hon skrivit böcker om. Det tänkande hjärtat handlar om Alva Myrdal. Författaren berättade om lyckan över de 46 lådor med brev mellan makarna Myrdal som blev offentliga just när hon tänkte skriva en bok om dem. Det tog naturligtvis år att gå igenom dem. Den röda grevinnan har många läst. Den handlar om Yvonne Hirdmans egen mor, Charlotte Hirdman, som det visade sig att hon inte känt närmare till. Det var en äventyrlig kvinna som rörde sig i Europa – inte minst Berlin – på 20 – och 30 – talen. Sedan var Yvonne Hirdman framme vid sig själv. Medan jag var ung heter den boken, som mycket handlar om kvinnorörelsen på 60 -talet och arbetet med Grupp 8. Det var en givande vecka skulle en kunna säga utan minsta överdrift.

 

Senaste läsecirkelträffen

På senaste läsecirkelträffen diskuterade vi Begravd jätte av Kazuo Ishiguro. Författaren är japan, men familjen flyttade till England när han var sex år. Det är tio år sedan han kom med sin förra roman Never let me go; mycket läst och även filmad. Annars känner en honom mest som upphovsman till Återstoden av dagen som även den blev filmad med Anthony Hopkins som spelade huvudpersonen, den tillknäppte butlern Stevens. Emma Thompson spelar hushållerskan, miss Kenton, som Stevens hyser varma känslor för men aldrig kommer till skott. Begravd jätte får närmast betecknas som fantasy. Den tilldrar sig i England på 500 – talet. En drake har sänt en dimma över landet och människorna har tappat minnet. Britannier och saxare har kämpat om makten, men för tillfället är det glömt. Nu börjar jätten röra sig. Glimtar av minnen skymtar ; människor börjar erinra sig – med allt vad det kan innebära. Redan de första meningarna slår an en sagoton. Cirkeldeltagarnas meningar gick vitt isär. Någon tyckte – i likhet med författarens hustru – att manuset borde bränts. En annan hade haft en läsupplevelse. Några tyckte att boken var svår att komma in i; någon annan tyckte att den var tråkig. Men de olika meningarna gav naturligtvis upphov till livliga diskussioner, vilket ju också är avsikten med en läsecirkel. Det enda alla var överens om var att bokens omslag är vackert; både den inbundna utgåvans och pocketbokens . Nästa gång träffas vi den 29 mars och då är det Gilead av Marilynne Robinson som ska avhandlas.

Bokrean: Fackböcker

För att återgå till bokrean och fackboksavdelningen så finns det en hel del intressant, till exempel ett fynd för alla Downton Abbey – fans, nämligen Lady Catherine och verklighetens Downton Abbey av Lady Fiona Carnarvon. Antoine Compagnon har skrivit En sommar med Montaigne. En väldigt intressant bok för oss som gillar att läsa är Mina hjältinnor eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket av Samantha Ellis. Jan Jin – Sung, Käre ledare: min flykt från Nordkorea. Slaveriets historia av Dick Harrison säljs för 99 kr. Vardagsliv på 1600 -talet beskrivs i Karin Milles bok Agneta Horn: ett liv i trettioåriga krigets skugga. En annan kvinnohistoria som jag skulle vilja ha är Vasadrottningen: en biografi över Katarina Stenbock 1535 – 1621. Niclas Sennerteg haar skrivit Hakkorset och halvmånen: naziter i Mellanöstern. En viktig bok är De förklädda flickorna i Kabul skriven av svenska amerikakorrespondenten Jenny Nordberg för endast 69 kronor. Åke Mokvists bok De ovanliga handlar om människor som lever sina liv annorlunda än flertalet. Hur DNA sammanlänkar oss människor kan en läsa i augustvinnande Min europeiska familj de senaste 54 000 åren av Karin Bojs. Chimamanda Ngozi Adichie har skrivit Alla borde vara feminister. Roxane Gay har skrivit essäsamlingen Bad feminist. Vad är en perfekt feminist, frågar hon sig. Sapiens: en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari. Om människans ursprung, nutid och framtid. Tore Janson har skrivit många fina böcker om språk. På rean finns Språkens historia: upptäcktsresa i tid och rum.

Bokrean

Just när en är fullt upptagen med vårens nya böcker kommer bokrean. Onsdagen den 22/2 är det dags. Jag har kikat runt lite och hittat en hel del intressanta titlar. Till exempel Bodil Malmstens sista diktsamling, Det här är hjärtat. Alex Schulmans roman om relationen till den alltmer alkoholiserade modern, Glöm mig, kan en inhandla till priset av en femtiolapp. Om en nu inte vill trängas med alla andra i bibliotekets reservationskö, förstås.  Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt – Brattström finns redan med på rean liksom Karin Johannissons sista bok, Den sårade divan. Om Sigrid Hjertén, Nelly Sachs och Agnes von Krusenstierna.  Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson kan nog kallas en modern klassiker vid det här laget. Charlotte Brontës mindre kända roman Villette är absolut värd 69 kr liksom Ett eget rum av Virginia Woolf och En handfull stoft av Evelyn Waugh. Roy Jacobsens underbara roman från den nordnorska övärlden, De osynliga; del 1 och 2 av Elena Ferrantes romanserie om väninnorna Lila och Elena är några andra fynd.  Massor av deckare och thrillers finns det, förstås. Galveston  av Nic Pizzolatto tyckte jag var en annorlunda thriller. Kvinnan på tåget av Paula Hawkins också. En sån som du av Gillian Flynn är en kuslig kortroman.  Fackböckerna ses över vid senare tillfälle.

Så bra!

Nu har jag läst två väldigt bra böcker på raken. Ingen utav dem gick att släppa förrän de var slut. Och båda två fortsätter sitt liv i mitt huvud. De är helt olika varandra på alla sätt och tilldrar sig i olika världsdelar. Den ena romanen är skriven av en man, 53 år; den andra av en kvinna 47. Geir Gulliksen, Norge,  har skrivit Berättelse om ett äktenskap och Han Kang, Sydkorea, Vegetarianen. Gulliksen synar kärleken mellan Jon och Timmy i sömmarna. De anser sig ha ett alldeles speciellt äktenskap till skillnad från alla andra. De berättar allt för varandra. Jon är hemmaman och fullständigt nöjd med det. Allra tryggast är han när Timmy är hemma och i samma rum. Det är svårt med maktbalansen i äktenskapet. Timmy vet vart hon vill och arbetar målmedvetet på det. Jon lever genom henne. Vegetarianen handlar om en stillsam alldaglig kvinna som från den ena dagen till den andra bestämmer sig för att bli vegetarian. Hennes osympatiske man är djupt ogillande liksom hela familjen i övrigt. Kvinnan blir en skugga av sig själv till kropp och själ. Romanen är indelad i tre delar där mannen, svågern och systern berättar. Kvinnans tankar vet en inget om. Vegetarian är en suggestiv berättelse som fångar läsaren från första meningen.

Några vårböcker

Om en är intresserad av vilka böcker som kommer ut under våren så finns Vårens böcker 2017 utgiven av Svensk bokhandel. Den finns att läsa/låna på biblioteket. Det kommer ut en sådan katalog över utgivningen på hösten också. Numera finns en sommarkatalog dessutom. I vårens katalog har jag hittat en hel del. Ju mer en ägnar sig åt katalogen desto mera hittar en. Sara Stridsberg efterträdde Gunnel Vallquist på stol nr 13 i december 2016. I april kommer hennes nya bok som faktiskt består av tre pjäser, Nelly Sachs kommer aldrig fram till havet. Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout (tidigare känd för Olive Kitteridge) handlar bl. a. om en mor/dotterrelation och kommer också ut i april. Theodor Kallifatides memoar,  Ännu ett liv, handlar om hur han bestämmer sig för att slopa sin skrivarlya och sluta skriva. Den mycket omtalade Vegetarianen av Han Kang köar jag redan för på biblioteket. Den ska komma ut under januari och handlar om en stillsam kvinna i Sydkorea som plötsligt gör uppror. Var hemlig och gläds: vandringar i William Butler Yeats poetiska världar är titeln på Carl – Johan Malmbergs bok om den irländske poeten Yeats.  Jag vet inte vad som händer är titeln på Anna Norlins bok som kommer i mars Den handlar om Maria och hennes mamma som håller på att bli dement.  Brev till min dotter innehåller en rad kända mödrars brev till sina döttrar. Utk. mars. Det var länge sedan det kom en ny roman av Graham Swift, men i mars kommer Mödrarnas söndag som sägs vara en bok för alla dem som älskat Försoning (Ian McEwan) och Stoner (John Williams)

 

Läshögen

Just nu är jag fullständigt uppslukad av Kriget har ingen kvinnligt ansikte av 2015 års nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj. Den är så bra och så otroligt lärorik. Och en möter så många olika människor med unika erfarenheter av kriget. På samma gång läser jag Anna Larsdotters nya bok om Kvinnor i strid, Det blir lite slaomläsning, faktiskt. I vissa lägen redovisas liknande erfarenheter. Ibland förekommer samma namn. Metoderna är fullständigt olika, men de två böckerna har mycket gemensamt. Kvinnor som deltar i krig är inga riktiga kvinnor. De är inte soldater heller. Egentligen ska kvinnor stanna i hemmet och vara mödrar och fästmör. Krig är för män. Men under andra världskriget blev det vanligt med kvinnor i strid; i alla positionerna. Medaljregnet blev inte lika ymnigt som när det gällde männen. Särskilt de ryska kvinnorna som fostrats till sovjetmänniskor trogna fosterlandet och den kommunistiska idén var angelägna om att verkligen uträtta något vid fronten. Att dö räckte inte. Unga flickor i 16 – 17 – årsåldern tjatade sig till att få komma till fronten. Mammorna grät. Flickorna blev avklippta sina långa flätor rakt av och fick gå i stövlar storlek 41 även om det egna skonumret var 35. Författaren vet att hon egentligen intervjuar två kvinnor; en som hon var före kriget och en efter. Ingen har tidigare lyssnat till deras berättelser så nu väller det fram inför Svetlana Aleksijevitj och hennes bandspelare. På samma gång sprutar nya böcker över mig enligt den välkända ketchupmetoden: Väntar gör Riktiga Elsie av sympatiska Elsie Johansson; Lucie Whitehouse, Nära dig – psykologisk thriller om vännerna Rowan och Marianne  som inte haft kontakt på 10 år. Marianne är orolig för något och plötsligt har hon fallit ner ifrån ett hustak…Charlotte Brontë, Professorn; i nyöversättning från Modernista; Änkan av Fiona Barton som jag sett som reselektyr under den senare tidens flygresor;  Emma av Charlotte Brontë utgiven av Novellix; Den japanske älskaren av Isabelle Allende – får se hur mycket Japan det är i den; Louise Penny, Ett ohyggligt avslöjande. Kommissare Armand Gamache får åter reda ut orättfärdigheter begångna i Three Pines.

The twelve Days of Christmas

twelve

On the first day of Christmas
my true love sent to me:
A Partridge in a Pear Tree

On the second day of Christmas
my true love sent to me:
2 Turtle Doves
and a Partridge in a Pear Tree

On the third day of Christmas
my true love sent to me:
3 French Hens
2 Turtle Doves
and a Partridge in a Pear Tree

On the fourth day of Christmas
my true love sent to me:
4 Calling Birds
3 French Hens
2 Turtle Doves
and a Partridge in a Pear Tree

och så fortsätter det med att en lägger till: 5 golden Rings; 6 Geese a laying; 7 Swans a swimming; 8 Maids a milking; 9 Ladies dancing; 10 Lords a leaping; 11 Pipers piping; 12 Drummers drumming.

1780 sjöngs den här visan första gången i England, men troligen är den äldre och har franskt ursprung.

Dikter att gråta av

poems-that-make-grown-women-cryFar och son, Anthony och Ben Holden, gjorde succé när de gav ut Poems that make grown Men cry. De beslöt att göra en uppföljare, Poems that make grown women cry. 100 kända kvinnor; skådespelare, författare, sångare, och konstnärer väljer dikter som får dem att gråta. Påfallande är att de ofta träffade på dessa dikter under tonåren. Det är mycket intressant att läsa dikter valda av Erica Jong, Yoko Ono, Joyce Carol Oates, Sarah Waters, Antonia Frazer, Anne Enright, Elena Ferrante, m.fl. Ibland förstår jag inte alls varför de valt sina dikter. Andra gånger förstår jag precis. Den fantastiska skådespelaren Judi Dench berättar att hon och hennes man ofta gjorde uppläsningar tillsammans med en Robert Spencer. När han läste So, we´ll go no more aroving brast Judi Dench ofelbart i gråt och kunde inte genomföra nästa punkt i programmet. Så de tre gjorde en rockad så att Michael Williams, Judi Denchs man, fick ta hand om programpunkten efter Spencer så att Judi Dench fick möjlighet att hämta sig. Dikten, som är skriven av Lord Byron 1817 lyder så här:

So, we´ll go no more a roving

so late into the night,

though the heart be still as loving,

And the moon be still as bright

 

For the sword outwears its sheath,

and the soul wears out the breast,

And the heart must pause to breath,

And love itself have rest.

 

Though the night was made for loving,

And the day returns too soon,

Yet we´ll go no more a roving

By the light of the moon.

Julläsning

hulden-lars-mellan-jul-och-ragnaro%cc%88k-600x926Redan i september hade hon hela julen fryst.
Nu har jag julen fryst, sa hon.
Nu är den i frysen, bara att ta fram.
Barnen greps av stort intresse
för den vita köksmöbeln,
med andakt närmade de sig
och berörde den hastigt med handen
och sprang så bort,
skrattande och jublande.
När julaftonsdagen kom
tinade hon upp deras jul.
Och så var den över.

Lars Huldén, Mellan jul och ragnarök

kerstin-ekman-springka%cc%88llan-164-pix ”Allt detta (putsande) måste göras i god tid före julstädningen så att hon hann lägga lutfisken i blöt, baka julkakorna och klenäterna och stoppa köttkorv.
Sen städade hon och bytte hyllbårder och gardiner och dukar och sedan var det tid att lägga in sill och pressylta och lägga skinkan i blöt och baka vetebröd. Sen brukade hon i allmänhet inte minnas mer och hon kvicknade till igen när julskinkan började se urgröpt ut och det var bara lök och morotsbitar kvar i burken med glasmästarsill för då var det januari.”

Ur Springkällan av Kerstin Ekman

tomten-ar-vakenTomten är vaken av Astrid Lindgren och Kitty Crowther. En liten fin poetisk bok att läsa högt för barn från ca tre år. Tomten är en gammal, gammal hustomte som ser om sina hus; gården, stallet. ladugården, hönshuset, fårstallet och kojan där bästa vännen, Karo, bor. Gården ligger ensligt i skogen där den alltid legat. Ingen vet riktigt vem som byggde den. Natten är gnistrande kall. Månen skiner och ingen är vaken mera än tomten som gör små, små spår i snön. Uppe på höskullen där tomten har sitt bo väntar katten på mjölk och sällskap. Tomten är vaken fångar barnens uppmärksamhet med sin mycket speciella stämning. Den har något tidlöst över sig.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier