Läsecirkel IRL

arkana2Imorgon, onsdag 5/3 diskuterar vi Stjärnlösa nätter på Stadsbiblioteket i Hässleholm kl 17.30.

Jag ser fram emot synpunkter på boken och är också spänd på vad ni tyckte om författarbesöket.

Vi har väldigt trevligt på våra läsecirkelträffar. Det är helt prestigelösa möten. Vill man prata gör man det. Vill man lyssna så är det fritt fram. Det är verkligen frågan om utbyte av åsikter. Ibland går man hem med helt andra än dem man kom dit med.

Välkomna!

 • Birgitta Gustafsson

  Hoppas det var givande på läsecirkelträffen igår! Själv låg jag i sängen med dunderförkylning. Men föredraget i måndags var jag med på och jag håller med om att det gav nya infallsvinklar. Framför allt fick jag ett sympatiskt intryck av författaren! Eftersom jag inte hört något om boken innan jag började läsa den var det först efter era kommentarer som jag förstod att det fanns mycket av verklighetsbakgrund till berättelsen, något som blev förtydligat vid besöket.
  Jag fastnade för att han sa att det inte var en berättelse i första hand om kultur eller religion utan med en djupt mänsklig dimension. Jag tänker att det handlar om vårt djupt grundläggande behov av tillhörighet. Vi försöker dölja det under vår individualism här i Sverige, men får bara en massa olyckliga människor, även vi. För visst har vi också starka sociokulturella normer, som leder till skuld och skam om man inte följer dem? Varför vågar annars t.ex. inte Amir berätta att han blivit bortgift? Här betyder individen allt och familjen mycket mindre.
  Slutet i boken är svårt att greppa. Är han utanför eller innanför? Som du Evy skriver: Kan allt förlåtas, och vad händer – egentligen- med Amar under resans gång? Synd att jag inte kunde vara med igår för samtal kring detta. Boken handlar så mycket om svek, hur alla sviker Amar och hur han sviker andra, men även sig själv. Vad är det som händer som gör att han slutar att fly och kan gå vidare?
  Diskuterade ni något kring titeln ”Stjärnlösa nätter”? Vad betyder den? Det vore roligt att få någon glimt av gårdagens samtal.

  För övrigt måste jag säga att för mig som gärna sträckläser böcker var det mycket intressant att tvingas stanna upp efter halva boken och fundera, innan man läste slut och fick en helhet.

  • Evy Callmer

   dunderförkylningar rår man inte över, Birgitta! jag skriver ett inlägg om läsecirkelns åsikter som avslutning på Stjärnlösa nätter. titeln tycker jag är en symbol för Amárs hopplöshet och förtvivlan. det var ingen som tog upp den igår. visst är det bra att stanna upp ibland under läsningen, men ofta vill man verkligen inte. du har alldeles rätt i att familjen och släkten betyder mindre här och det är ju inte heller bra. men därifrån till att utöva ett så skoningslöst grupptryck som Amárs familj och släkt är steget långt. hoppas att du har möjlighet att komma till en annan läsecirkelsträff

Evy Callmer

Namn: Evy Callmer

Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)


Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.


Fakta om läsecirkeln:

Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.


Kategorier