GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Det är få som vet att mycket järn i vatten är farligt”

Hässleholm Men hon betonar att det inte är farligt att få några kallsupar när barn eller vuxna badar utan först när de dricker vatten med för hög järnhalt under en längre tid.
Hässleholm • Publicerad 16 maj 2008 • Uppdaterad 14 december 2021
Forskaren och näringsterapeuten
Forskaren och näringsterapeuten

Men hon betonar att det inte är farligt att få några kallsupar när barn eller vuxna badar utan först när de dricker vatten med för hög järnhalt under en längre tid. Livsmedelsverkets gränsvärde för järn i dricksvatten ligger på 0,2 milligram per liter och då betecknas vattnet som tjänligt med anmärkning. – Något gränsvärde för otjänligt finns inte, säger Ingegerd Rosborg. – Det inte många som tror att järn i vatten kan vara farligt. Enligt Rosborg beror det på att det inte forskats i ämnet. Själv har hon några exempel som stödjer hennes farhågor om järn i vatten. Bland annat en mjölkbonde i Degebergatrakten vars kor och kalvar dog efter rikliga och blodiga diarréer. Under en tioårsperiod dog närmare 500 kalvar och ett hundratal kor på gården. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kristianstad ansåg att mjölkbonden misskötte sina djur och menade att han inte längre skulle få äga eller ta hand om djur. Mjölkbonden sökte genom åren olika förklaringar på varför kor och kalvar dog kontaktade till slut Ingegerd Rosborg, som lät analysera vattnet. – Resultatet visade på hög koncentration järn, 1,3 milligram per liter vatten. Hon berättar att djuren hade samma diagnos – rikliga och blodiga diarréer, som följdes av aptitlöshet, tandgnissling, avmagring, apati, förlamning och slutligen döden. Enligt Rosborg var det bara järnhalten som skilde sig från andra naturliga vatten. Vattnet kom från en 80 meter djup borrad brunn. Mjölkbonden fick rådet att börja ta vatten från gårdens gamla grävda brunn istället. – Och sedan borran kopplats bort och vattnet åter togs från den grävda brunnen har varken kor eller kalvar dött på grund av för höga järnhalter, säger Ingegerd Rosborg. Vid en tillbakablick visar det sig att Skåne mejerierna under åren då kor och kalvar dog, genomförde flera vattenanalyser av vattnet i borran. – Analyserna visade järnhalter på mellan 1,1 och 2,87 milligram järn per liter vatten, berättar Ingegerd Rosborg. Rosborg, som även är näringsterapeut, berättar om två personer som kommit till hennes mottagning i Kristianstad med likartade symtom. – De var utmagrade, hade diarréer och kände trötthet och värk i kroppen. Hårmineralanalys visade på mycket höga halter av järn. En av dem hade rostbruna svettfläckar på skjortan i sommarhettan. Enligt Ingegerd Rosborg hade det varit många fler som kunnat drabbats av de här besvären, men om järnhalten är för hög upptäckts det ganska snabbt. – Ja, när vi diskar så blir porslin missfärgat liksom skjortor och andra kläder vi tvättar. Då skaffar vi oss en vattenrenare. Rosborg påpekar att pH-värdet i vatten är avgörande för järnhalten. Järnhalten är som lägst vid ett pH runt 6-7. – Järnhalten är således högre i både surare och mer basiskt vatten. Och i Sparrsjön och Malsjön är vattnet väldigt surt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.