Lennart Bjöck har styrt flodbåten tre gånger om dagen i 14 år. Han känner varje krök och bank i Helgeå. Foto: Jonas Jacobson

Full fart med flodbåten

Det börjar vid en brygga i Tivoliparken. På Helgeå ligger en cirka tio meter lång flodbåt och guppar i vattnet. Detta är Lennart Björcks ögonsten och levebröd. I fjorton år har han kryssat genom Kristianstads våtmark och fört hundratals, om inte tusentals, passagerare lite närmare den annars ganska otillgängliga naturen. Lennart har varit sjökapten i bland annat Karibien, men de senaste åren är det båtturerna på hemmaplan som gällt för den väderbitne sjömannen. Men åldern börjar ta ut sin rätt och denna sommar är den sista säsongen som båten tuffar på, åtminstone med Lennart Björck vid rodret. – Jag har erbjudit kommunen att köpa båten men än så länge har intresset varit minst sagt svalt, säger Lennart och sätter igång den dieselhostande motorn. Snart är vi ute på sjön med solen i ögonen och vinden i håret. Även om solen ligger på så fläktar det skönt och passagerarna på den halvfulla båten lutar sig tillbaka för att låta sig bländas av naturens prakt. Och visst är det vackert. På strandängarna lunkar kor i sakta mak och för den fågelintresserade är detta lite av en högtidsdag. Dagen till ära visar sig den mycket sällsynta rödspoven för den församlade skaran. Fågeln som är Kristianstads kommunfågel är mycket ovanlig och ungefär 200 par tros häcka i Sverige. Men även för den som inte är särskilt intresserad av fågelliv bjuds det många vackra vyer. Kristianstads våtmark utsågs för två år sedan av Unesco till Sveriges första biosfärområde. Våtmarks-området är 35 kilometer långt och sträcker sig från Åhus till Torsebro. – Det är ett verkligt unikt område med unika växter och djur, säger Lennart som, ärligt talat, är hälften av nöjet med turen. Med sin lugna stämma informerar han om alla sevärdheter vi passerar. Han kryddar med torr humor och blir en entertainer av rang. – Linné besökte vår våtmark inte mindre än två gånger under sin Skånska resa. Här hittade han unika växter som fick honom att återvända, informerar kaptenen och tillika guiden. Efter att ha färdats en bit längs Helgeå kommer vi ut i Araslövssjön som på sina håll bara är ungefär 30-50 centimeter djup. Lennart driver på båten och dyn yr upp och blandas med vattnet till en brunaktig sörja. Efter en dryg timme på sjön är det dags för fika. Kapten Lennart styr båten in i en vik och dukar upp fika för den som beställt. Turen håller på i ungefär två timmar men för den som vill färdas längre kan man ta båten ända ut till Åhus där det finns möjlighet att kombinera turen med middag. Flodbåtsturen är minst sagt populär, inte minst bland företag som vill bjuda sina anställda på något extra. Denna dagen är utredningshemmet i Hässleholm med på båten. Placerade i fören njuter personalen av naturen och passar på att bättra på brännan.