Nyheter

Perstorp AB får 35 miljoner

Artikel Nyheter Pengarna till projektet, i vilket Lunds universitet också deltar, kommer från Vinnova vilken är en statlig myndighet som ska bidra till att höja tillväxten och välståndet i hela landet.
PREMIUM

Pengarna till projektet, i vilket Lunds universitet också deltar, kommer från Vinnova vilken är en statlig myndighet som ska bidra till att höja tillväxten och välståndet i hela landet. Projektet handlar om att använda organiska råvaror för att sedan tillverka andra kemikalier. Till exempel kan petrokemiska råvaror ersättas av organiska råvaror i produktionen av färg, laminat och kompositmaterial. "Inom fem år ska projektet uppvisa en pilotprocess och de organiska kemikalierna ska vara testade i slutprodukter", skriver projektkoordinatorn Neil Cruise i ett pressmeddelande. Perstorp AB räknar med att vara igång med en industriell tillverkning inom fem till tio år. Även Lyckebystärkelsen, Danisco, Indienz, Bonakemi och Göteborg energi deltar i projektet. Nsk&TT

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

”Har de värsta myggdagarna nu på hela sommaren”

Myggorna är fortfarande på gång i delar av Skåne.
Foto: Johan Nilsson / TT
Skåne
Skåne Myggsäsong i september? De irriterande blodsugarna tycks vara särskilt envisa i såväl Skåne som på andra håll i landet i år. Två myggforskare reder ut fenomenet.

– Vädret under försommaren var ju väldigt bra, så det kläcktes enorma mängder mygg, säger Marcus Stensmyr, zoolog vid Lunds universitet.

Han berättar att säsongen överlag har varit bra för de svenska myggen. Och att den fortfarande pågår på flera håll i Sverige trots att vi är inne i mitten av september är inte unikt, menar Stensmyr.

– Jag tror att det faller inom normalspannet, säger han.

Behöver bra väder

Det som krävs för att myggorna ska frodas är gynnsamma väderförhållanden, förklarar Anders Lindström som forskar på myggor vid statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Det har varit ganska varmt, iallafall fram tills nu, och har regnat en hel del. Vatten och värme gör ju att mycket mygg kläcks, säger Anders Lindström och fortsätter:

– Det var kraftiga regn i bland annat runt Gävle i augusti och där har det tydligen kläckts mycket mygg. Det finns folk som säger att de har de värsta myggdagarna nu på hela sommaren.

Anders Lindström är forskare vid Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Även på vissa platser i Skåne är myggen kvar i stora antal. I den sydvästra delen tror Anders Lindström att det framförallt handlar om två olika sorters kustmygg samt saltvattensmyggan.

– Alla de här tre är ganska aggressiva och kan kläckas så här sent på säsongen. De tillhör de så kallade översvämningsmyggen och hittas bland annat i strandängsmiljöer som är vanligt förekommande på sydkusten.

Myggen lär inte försvinna förrän det blir svalare.

– Man kan behöva vänta ända tills frosten. Långvariga, häftiga regn gör ju också att de stryker med men annars är det frosten som absolut tar dem, säger Anders Lindström.

Båda forskarna tror att det kommer bli vanligare med myggor på hösten i Sverige i takt med att klimatet blir varmare.

– Man kan tänka sig att om temperaturavvikelserna på hösten ökar och det blir varmare längre får vi en längre myggsäsong, summerar Lundaforskaren Marcus Stensmyr.

Inrikes

S-ledningen säger nej till fastighetsskatt

Finansminister Magdalena Andersson (S) går försiktigt fram om skatter i handlingarna till höstens partikongress.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Socialdemokraternas partiledning vill höja skatterna på kapital, men tassar försiktigt om hur och vilka.
Det kan dock inte bli tal om att återinföra den tidigare fastighetsskatten, arvs- eller gåvoskatt, enligt partistyrelsens förslag till svar på motioner till S-kongressen.

I de flera tusen sidor kongresshandlingar som Socialdemokraterna har offentliggjort inför kongressen i Göteborg i november finns hundratals motioner från partimedlemmar och arbetarekommuner runt om i landet. En del handlar om krav på återinföra och höja skatter, eller införa nya.

Vill vara tydlig

I partistyrelsens förslag till riktlinjer för S-politiken de kommande åren sägs att ansvaret för att finansiera välfärden "måste bäras mer solidariskt". Där står också att "skatt ska betalas efter bärkraft och beskattningen av kapital bör därför öka".

– Men låt mig vara tydlig med att det inte handlar om att höja skatten för småsparare eller villaägare, sade finansminister Magdalena Andersson på en pressträff innan kongresshandlingarna hade presenterats.

Samtidigt nämnde hon de så kallade 3:12-reglerna som den "lägst hängande frukten". Reglerna gör det mer förmånligt för företagare och delägare att ta ut ersättning i form av utdelning i stället för som lön, eftersom skatten blir betydligt lägre då. Socialdemokraterna menar att reglerna utnyttjas på ett vis som det aldrig var tänkt.

Mycket mer konkret blir det inte i handlingarna när partistyrelsen föreslår svar på motioner om skatter inför debatten på kongressen.

Inte tal om

Dock listar styrelsen en rad skatter som det inte kan bli tal om:

Arvs- och gåvoskatterna ska inte återinföras, det finns ingen legitimitet för dem.

Värnskatten på högre inkomster, som partiet gick med på att avskaffa för januariavtalets skull, är inte aktuell att ta ut igen och en skatt på finansiella transaktioner skulle inte fungera.

Inte heller båtskatt är något för S-ledningen.

Fastighetsskatt enligt den tidigare modellen kommer heller inte på fråga, om partistyrelsen får som den vill.

"Den nuvarande fastighetsavgiften är förutsebar och bidrar till välfärden. Avgiftens tak gör att vissa höginkomsttagare inte betalar så mycket som de hade kunnat, skattesystemet ska dock ses som en helhet", skriver partistyrelsen.

Den tillägger att S vill se en trygg och långsiktig finansiering av välfärden och då måste skattesystemet ha "hög legitimitet och folklig förankring".

Icke fastighetsskatt

"Partistyrelsen anser därför att fastighetsskatten inte bör återinföras", blir slutsatsen.

Partistyrelsen skriver att det finns olika modeller för hur skatterna på kapital kan öka, men varnar för något som skulle kunna uppfattas som en indirekt fastighetsskatt.

"Vilken modell som är mest effektiv bör inte låsas fast. I stället bör det undersökas förutsättningslöst hur de ökande behoven i välfärden bäst finansieras genom kapitalbeskattningen", heter det i motionssvaren.

S-ledningen råder genomgående kongressen att skynda långsamt om skatter och anser att noga överväganden måste göras innan till exempel beskattningen på bostadsmarknaden kan reformeras. Även om det uppstod en obalans i beskattningen på marknaden när fastighetsskatten togs bort , men ränteavdragen blev kvar oförändrade, bör hastiga förändringar undvikas.

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: S-kongressen

Socialdemokraterna har partikongress i Göteborg den 3–7 november.

Kongressen har temat "Vi bygger landet".

Förutom att en efterträdare till Stefan Löfven som partiledare ska väljas, han avgår på kongressen, ska hundratals motioner debatteras och besvaras.

Partiet ska också anta riktlinjer för politiken de närmaste åren.

Ekonomi

Storägare vill sälja sina Evergrande-aktier

Evergrande bedöms ha ett skuldberg på över 300 miljarder dollar. Arkivbild.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det är skakigt runt det skuldtyngda fastighetsbolaget Evergrande. Företagets näst största aktieägare, Chinese Estates Holdings, meddelar på torsdagen att man sålt av aktier för 32 miljoner dollar – och att man planerar att sälja resten av sitt innehav.

"Styrelseledamöterna är försiktiga och oroade över den senaste utvecklingen inom China Evergrande Group och av vissa uppgifter från China Evergrande Group om dess likviditet", uppger Chinese Estates Holdings i handlingar till Hongkongbörsen.

På onsdagen kom beskedet att den kinesiska fastighetsjätten gjort upp med inhemska fordringsägare om räntebetalningar. Det fick bland annat aktien att rusa på Hongkongbörsen, som mest steg den 32 procent.

Evergrande tyngs av ett skuldberg på över 300 miljarder dollar, motsvarande cirka 2 600 miljarder kronor, och de ekonomiska problemen har den senaste tiden blivit allt mer akuta.

Ekonomi

Skanska bygger trafikplats för 690 miljoner

Skanska ska bygga en ny trafikplats i Florida. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Byggjätten Skanska har tecknat ett avtal om att bygga en ny trafikplats i Hillsborough County, Florida, USA. Kontraktet på 82 miljoner dollar, cirka 690 miljoner kronor, innebär bland konfiguration av ramper till en motorväg liksom en uppgradering till sex filer. Arbetet påbörjades i augusti 2021 och ska vara färdigställt hösten 2024.

Sport

Solskjær försvarar spelarna efter förlusten

Solskjær är nöjd med lagets insats. Arkivbild.
Foto: Dave Thompson/AP/TT
Sport
Sport Det blev ett tidigt uttåg för Manchester United i den engelska ligacupen. En förlust mot West Ham med 1–0 i den tredje rundan förstörde allt hopp om titeln. Men Ole Gunnar Solskjær försvarar sina spelare.
– Jag kan inte klaga på insatsen, säger han till Sky Sports.

West Ham hade inte vunnit på Old Trafford sedan 2007 men tog revansch efter helgens möte i Premier League då United vann med 2–1.

Precis som i den matchen var det en trög inledning från United, men i övrigt är lagets tränare, Ole Gunnar Solskjær nöjd med insatsen.

– Det var åter igen en dålig start, det måste vi göra något åt. Efter det spelade vi bra i långa perioder och gjorde ett gott försök. Statistik har ingen betydelse, men när du har 27 avslut vet man att spelarna har försökt, säger han till Sky Sports.

– Man vill gå vidare, men det är en lång säsong. Alla försökte, jag kan inte klaga på insatsen. Vi har stora matcher framför oss.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Utrikes

Tunisiens president ökar sin makt än mer

Tunisiens president Kaïs Saïed stärker sin makt över landet. Arkivbild.
Foto: Slim Abid/AP via Tunisiens presidentämbete/TT
Utrikes
Utrikes President Kaïs Saïed har tagit ytterligare makt över Tunisien, två månader efter att han i praktiken tog kontroll över landets parlament som han nu styr med dekret.

Mycket av den verkställande makten har tidigare legat i parlamentets händer, som Saïed stängde ned i slutet av juli när han också sparkade flera ministrar. Efter onsdagens presidentorder tippade den konstitutionella maktfördelningen över ännu mer till presidentens fördel.

"Lagstiftning kommer att utfärdas i form av dekret signerade republikens president" stod det i text som offentliggjordes bland en mängd andra artiklar i statens officiella tidning.

"Presidenten ska ha verkställande makt med hjälp av ett ministerråd lett av en regeringschef" står det vidare, men det klargörs också att det är presidenten som styr ministerrådet och väljer vem som ska sitta som regeringschef.

Saïed har kritiserats kraftigt för sina åtgärder, inte minst från islamistpartiet Ennahda, som hade majoritet i parlamentet när det upplöstes. Partiet kallar Saïeds senaste åtgärder för en kupp och manar sina anhängare att demonstrera.

Enligt Saïed själv agerar han enligt landets konstitution som kom till efter revolutionen 2011, som gör klart att en president kan ta till särskilda åtgärder om landets säkerhet hotas.

Ekonomi

Betsson sparkar styrelseordförande

Spelbolaget Betssons logotype på kontoret i Stockholm. Arivbild
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter att spelbolaget Betssons vd nyligen slutat meddelar nu bolaget att ordförande Patrick Svensk tvingas sluta. Bakgrunden är enligt bolaget att Betssons aktieägare enligt bolaget uttryckt att man inte längre har förtroende för Patrick Svensk efter uppsägningen av vd:n Pontus Lindwall.

”Det är mycket tråkigt, och jag beklagar att jag gjort våra större ägare besvikna men jag har gjort vad jag trodde var det bästa för bolaget. Jag är stolt över det vi har åstadkommit under de här åren och önskar alla på Betsson stort lycka till i framtiden”, säger Patrick Svensk i ett pressmeddelande.

Johan Lundberg har nu utsetts till ny ordförande, han har suttit som ledamot i styrelsen sedan 2018.

Inrikes

Stigande dödstal på äldreboende: "Oundvikligt"

Smittspridningen på särskilda boenden har stigit en tid men sjunker igen. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Covid-19 Antalet smittade med covid-19 på äldreboenden är nu det högsta sedan april, visar Socialstyrelsens statistik – och dödstalen stiger.
– När man lyckats spåra tillbaka är det ofta personal som tagit med den in, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Antalet konstaterat smittade bland dem som bor på särskilt boende (säbo) stiger. Som en följd av det även antalet avlidna. Enligt statsepidemiologen brukar dödstalen öka 1–2 veckor efter det att man sett en stigande smittspridning – och minska med samma fördröjning.

Förra veckan var 65 procent av dem som avled i covid-19 äldre på särskilda boenden, 15 stycken.

– Ja, det är fortfarande där som väldigt stor andel av alla dödsfall sker. Bland de äldre och särskilt de som bor på säbo. Det är inte så konstigt för de som bor där är en grupp som är väldigt utsatta vid den här typen av sjukdom. Och det är en grupp där dödsfall är ganska vanliga, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Nära omvårdnad nödvändigt

TT: Varför lyckas man inte skydda de äldre och sköraste på särskilda boenden från smitta när det finns vaccin, hygienrutiner och skyddsutrustning?

– Att tro att man kan hålla smittan borta helt och hållet från dem som är så känsliga, det kommer inte att gå. De behöver träffa personer för att få omvårdnad. Då är det oundvikligt att det sker lite smitta då och då.

– När man lyckats spåra tillbaka är det ofta personal som tagit med den in, säger Tegnell.

Socialstyrelsen har fått rapporter om att boende smittats av ovaccinerad personal.

TT: Hur ska man förhindra att de boende träffar ovaccinerad personal?

– Framför allt genom att man har bra diskussioner med personal så att de väljer att vaccinera sig. Och genom att tillgängliggöra vaccin så att det är lätt att vaccinera sig.

TT: Är det arbetsgivaren som ska ansvara för det?

– Det är många parter i samhället, men arbetsgivarna behöver hjälpa regionerna som håller på med vaccinationerna att nå fram med bra information.

Snabbt beslut om tredje dos

De flesta av de äldre som avlider i covid-19 är ovaccinerade, men det finns även vaccinerade som dött i sjukdomen, enligt statsepidemiologen. Antalet insjuknade i covid-19 som avlidit på särskilda boenden senaste tiden, är så pass få att det är svårt att veta vad som är slump och vad som är en trend, menar han.

Även bland de äldre och sköra får de flesta som vaccinerats och insjuknar endast lindriga eller inga symtom.

TT: Har vaccinskyddet sjunkit nu när det gått mer än ett halvår sedan de äldsta började vaccineras?

– Ja, det är en bra fråga som vi jobbar hårt med och försöker få signaler på. Det finns en del internationella rapporter där man tycker sig se det och det finns en del laboratorieundersökningar där man ser att mängden antikroppar verkar minska över tid. Vi följer genombrottsinfektioner på säbo – hur många som infekterats trots att de är fullvaccinerade. Det är en eftersläpning, men vi har inte sett någon avsevärd uppgång sedan augusti, säger han.

I nuläget finns inget färdigt besked om om när de som bor i särskilt boende ska få en tredje vaccindos.

– Om vi ser ett ökat antal genombrottsinfektioner på säbo så kan vi börja omedelbart. Det kan ske om ett par veckor, säger han.

Helena Björk/TT

Bekräftat smittade och antal avlidna på särskilda boenden per vecka 2020–2021.
Bekräftat smittade och antal avlidna på särskilda boenden per vecka 2020–2021.
Foto: Johan Hallnäs
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL