Mördaren ser ut att gå fri

Hässleholm – Det blir väldigt svårt att komma vidare med det här mordet om vi inte får in nya uppgifter.
Hässleholm • Publicerad 14 november 2008 • Uppdaterad 13 december 2021
83-årige Sture Axelsson hittades död
83-årige Sture Axelsson hittades död

– Det blir väldigt svårt att komma vidare med det här mordet om vi inte får in nya uppgifter. Om det nu var ett mord. Det har aldrig gått att få någon riktig klarhet i dödsorsaken, säger kommissarie Börje Sjöholm vid länskriminalen. Sture Axelsson hade inte utsatts för något yttre våld som orsakade hans död. – Däremot tror vi att han dog av chock i samband med överfallet, men helt säkra är vi inte, säger Börje Sjöholm. 83-årige Sture Axelsson hittades död i sin lägenhet på Göingegatan tidigt på morgonen den 6 december 2000. Kroppen hittades i hallen innanför dörren av personal från hemtjänsten. Händerna var bakbundna och i lägenheten rådde stor oordning. Polisen utgick tidigt från att Sture Axelsson, som var rullstolsburen, rånmördats. Utredarna grundade sina teorier på den telefontrafik som förekommit på Axelssons telefon. Bland annat framkom att en man och en kvinna sökt upp honom i hans bostad en kort tid före mordet och att besöket handlade om pengar. – Vi misstänker fortfarande att det rörde sig om ett rånmord. Problemet är att rättsläkarna slog fast att de skador Sture Axelsson hade på kroppen inte var sådana att de ensamma kunde leda till hans död. Därför måste dödsorsaken vara en annan, säger Börje Sjöholm. Polisen arbetade febrilt med fallet under en längre period och några månader senare, i februari 2001, greps och anhölls en 22-årig kvinna som skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägsta graden av misstanke. – Men bevisen räckte inte och kvinnan släpptes, minns Börje Sjöholm. Och nu ser alltså mordet ut att förbli olöst. Den nystartade cold case-gruppen har nämligen inga planer på att återuppta utredningen. – Vi har många ärenden på vårt bord och det finns andra fall som vi tror att vi har större möjligheter att klara upp. Händer det inget dramatiskt, som att vi plötsligt får in nya tips som kan leda utredningen framåt, tror jag dessvärre att vi inte kommer längre när det gäller fallet Sture Axelsson, säger Börje Sjöholm.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.