Biblioteket tvingas sälja böcker

Nyheter Längst in i bibliotekets källare ligger ett litet rum där hyllorna sträcker sig från golv till tak.
Publicerad 2 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Marie Sjövik.
Marie Sjövik.

Längst in i bibliotekets källare ligger ett litet rum där hyllorna sträcker sig från golv till tak. På grund av platsbrist i lokalerna på Torggatan har bibliotekspersonalen bestämt sig för att driva antikvariatverksamhet. En krona per bok är vad det kostar för äldre men även lite nyare litteratur. Allt från biografier till barn- och ungdomsböcker trängs i hyllorna och flera Perstorpsbor har letat sig ner i källaren för att fynda. - Det går bra med försäljningen. Vi har inga exakta siffror men det kommer in folk hela tiden som passar på att gå igenom hyllorna, säger Marie Sjövik, bibliotekarie. Det är framförallt under sommarmånaderna, då det är lugnare i biblioteket, som gallringen sker. Då går personalen igenom främst magasinet för att hitta titlar att ställa ner i källaren. Då skriver de ut listor med böcker som inte lånats ut de senaste tre till fem åren. Är det saker som de inte tycker att biblioteket bör spara hamnar de i antikvariatet. - Vi har inte plats med alla böcker som vi får och köper in, säger Marie Sjövik. Varje år får alla huvudbibliotek i landet in över 800 böcker som bekostas av Kulturrådet. Tanken är att det så kallade distributionsstödet ska gynna smalare litteratur som biblioteken inte alltid har råd att köpa in själva. Men tillsammans med de cirka 800 titlar som biblioteket själva beställer blir det en enorm kvantitet som är både tidskrävande och platskrävande för mindre bibliotek. Därför tvingas Perstorps bibliotek gallra bland de tusentals titlar som upptar flera hyllmetrar. - Rätt många av de böcker som vi får från Kulturrådet är saker som kanske inte alltid går så bra. För stora bibliotek är det guld med de här bidragen men för oss tar det mycket plats, säger Marie. Men framförallt är det äldre böcker som gallras ut och säljs i källaren. Böcker som sällan lånas ut, finns i flera exemplar eller har börjat bli slitna går till försäljning. Många av omslagen på böckerna ser omoderna ut. Enligt Marie Sjövik kan en sådan enkel sak som ett föråldrat omslag kan göra att boken inte blir utlånad. - Man märker trender väldigt tydligt. Böckerna behöver inte vara särskilt gamla för att anses vara omoderna när det gäller omslag. Ta Bridget Jones-böckerna till exempel. Det var inte så länge sedan de släpptes men idag är det ingen som lånar de böckerna.

Lisa Winqvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.