Längd vinnande recept i slalom

Sport De två som Anja Pärson pratar om är premiärvinnaren Lindsey Vonn, 178 cm lång, samt Maria Riesch, 181 cm, som tagit hem de två senaste slalomtävlingarna.
Sport • Publicerad 2 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Maria Riesch
Maria Riesch

De två som Anja Pärson pratar om är premiärvinnaren Lindsey Vonn, 178 cm lång, samt Maria Riesch, 181 cm, som tagit hem de två senaste slalomtävlingarna. Den fjärde tävlingen vanns av Sarka Zahrobska, 176 cm. - Dom har en gemensam faktor och det är att dom åker på längre skidor, Lindsey kör på 165 och Maria på 160, säger 170 cm långa Anja Pärson när TT får tag på henne i bilen på väg ner till Zagreb och söndagens slalomtävling. - Det är möjligt att vi har kommit efter i utvecklingen, att det går mot längre skidor. Men det är inget som vi känt oss mogna för, tillägger Pärson som kör på 155 cm långa skidor. Måste man vara lång i slalom som det var på herrsidan innan carvingskidorna kom? - Nej, det som är viktigt är att du får en bra känsla, att du får lugn och ro i åkningen. Troligen åker du lugnare på längre skidor. Men samtidigt är kortare skidor snabbare på vissa partier. Eftersom kortare skidor har snävare svängradie så borde de passa bättre i tätt stakade backar. Men Riesch har åkte väldigt bra även när avstånden mellan käpparna varit korta. - När det gäller slalom och carving så finns det massor av teorier men det är alltid någon som slår sönder dom så det är svårt att säga. Det går inte att ge ett svar på varför vissa åker snabbare, i all skidåkningen handlar det om tusen faktorer som ska komma ihop för att det ska gå fort, påpekar Pärson. Svenskarna har noterat skidlängdernas ökning och tittat på anpassningar. Samtidigt säger Pärson att man måste titta till sig själv och se vilket material som passar var och en. - Vi försöker att leta material som går snabbare och just nu har vi en platta under pjäxan som fungerat bra i veckan som vi ska testa i Zagreb. Zagreb har inte vara någon lyckobacke för svenskorna som aldrig varit på pallen där. Kroatiens huvudstad ligger långt söderut och den lilla snö som brukar finnas är lite speciell. - Det brukar vara väldigt gammal snö, det är sällan dom har vinter-snö, säger Pärson som har segertaktiken klar. - Det är en lång och ganska flack backe med högt tempo och det gäller att våga chansa och ge det man har. Det brukar alltid vara någon som slår till med ett väldigt bra åk och får ett glapp till resten, säger Pärson. Anja ligger femma i den totala världscupen och är nöjd med säsongen hittills. Hon har redan tagit fler slalompoäng (119) än förra vintern — trots att fem tävlingar återstår. - Då åkte jag ur mycket. Nu är min första målsättning att ta mig tillbaka till topp sju.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.