Offret för FRA-lagen begravdes i stillsamhet på torget

Nyheter olk gick fram och lade blommor och tände ljus vid graven.
Publicerad 2 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Här tar Adam Kåberg
Här tar Adam Kåberg

olk gick fram och lade blommor och tände ljus vid graven. Det var så stillsamt att förbipasserande personer, på väg hem från jobbet eller på väg till affären, knappast märkte något. Men hade man lyssnat så hade man hört ord om en stat som kollektivt och utan prövning avlyssnar sitt folk, om brott mot grundlagarna, om människor som känner sig kränkta, om storebror som ser oss vad vi än sysslar med. Ett 20-tal personer hade samlats vid ceremonin. Det var folk från Piratpartiet, nätverket Svart måndag och Grön ungdom. Här syntes också centerpolitikern Mathias Knutsson som höll ett applåderat tal, där han starkt tog avstånd från alliansens beslut om FRA-lagen. Han såg dock inte slaget som förlorat: Införandet av FRA, och liknande åtgärder, möter nu en motreaktion som gör att integriteten kommer att återuppstå, hävdade han. Daniel Gustafsson i Piratpartiet sa i sitt tal: – Det är en stor sorg som vi i dag ger uttryck för. FRA-lagen är den mest uppmärksammade, men redan nu finns det fler lagar på gång som ger stat och företag utökade möjligheter att kränka individernas rättigheter och privatliv, varnade Daniel Gustafsson. – I vissa fall kommer företag att få större möjligheter än polisen. Daniel Gustafsson hoppades att en dag ska Sveriges integritet återuppstå även om "vägen dit är lång och kräver mycket kamp". FRA-lagen reglerar signalspaning och enligt kritikerna ger lagen staten möjlighet att avlyssna all trafik på internet och via telefoner. I sitt tal beskrev Niklas Starow från Svart måndag det som nu sker som motsatsen till demokrati. – Vi ser en stat som gömmer sig för medborgarna samtidigt som staten gör allt för att syna medborgarna. Ett övervaknings- och storebrorssamhälle byggs upp, menade han. Om gravstenen står kvar i dag är oklart. Kommunen hade i alla fall gett klartecken för att den skulle få stå kvar under kvällen och natten, sedan kanske den städas bort.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.