Akutläkarbilarna bort – trycket på ambulanserna ökar

Hässleholm Det innebär att trycket på de vanliga ambulanserna nu kommer att bli större.
Hässleholm • Publicerad 4 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Det innebär att trycket på de vanliga ambulanserna nu kommer att bli större. I många fall framöver måste två ambulanser i stället för en skickas ut till olycksplatser och andra ställen, där akutvård omedelbart behövs. – Man häpnar, säger överläkare Rickard Nicklasson, bördig från Sibbhult och bosatt i Kristianstad. Politikerna vet egentligen inte riktigt vad de beslutat om. De har tagit intryck från vissa högljudda håll, till exempel från en del ambulanssjuksköterskor. – Det här nya systemet kommer att kosta mer pengar än det tidigare. Man kan vara ganska säker på att mellan tio och tjugo personer varje år kommer att dö i onödan här i Skåne till följd av detta. Läkarna i de här bilarna har nämligen räddat många liv. De som påstår annat vet inte vad de talar om, förklarar han för Norra Skåne. Rickard Nicklasson har jobbat med akutläkarbilar i 19 år; både i privat regi och i regi av Region Skåne. Han har räddat folk med hjärtstillestånd, sövt ner skadade vid vägkanten, gjort akuta strupsnitt på barn som satt någonting i halsen. Plus mycket annat. Läkarbilarna har fungerat tillsammans med ambulanserna och oftast haft en läkare, en sjuksköterska och en undersköterska som besättning. Det nya arbetssättet kan medföra, att det tar längre tid för en del ambulanser att hinna fram. Vid fler och fler larm måste nu två ambulander skickas ut samtidigt. Tidvis råder ambulansbrist i Skåne. – Det märkte vi så sent som under nyårsnatten, berättar Rickard Nicklasson, som då gjorde sitt sista pass i akutläkarbilen i Malmö. Hans Dejenfelt på SOS-Centralen i Malmö säger, att det hittills gått så kort tid av det nya året, att det är svårt att veta vad nyordningen innebär i detalj. – Men vi är beredda på att antalet ambulanser i utryckning ökar, förklarar han för Norra Skåne. Vi kommer nu att ta fram siffror så fort som möjligt –och även försöka titta lite framåt i tiden. De första akutläkarbilarna i Skåne kom i början av 1980-talet, då i privat regi. Region Skåne införde dem, i offentlig regi, 2004. Sådana bilar har funnits i Kristianstad, Helsingborg, Malmö och Lund. Inom Region Skåne ska nu i stället privata läkarbilar åka hem till folk. Det gäller äldre människor med flera sjukdomar, kroniskt sjuka samt barn med särskilda behov. – Men det är oetiskt att ställa olika grupper mot varandra, säger överläkare Rickard Nicklasson. Hembesök behöver göras även hos akut sjuka, inte bara hos kronikerpatienter. – Och ute vid en vägkant kan en rutinerad akutläkare göra mycket. Han eller hon har också möjlighet att, på plats, förklara för en person att vederbörande inte behöver följa med ambulansen in till sjukhuset. Varje person som transporteras in i ambulans kostar direkt 34 000 kronor. Så här finns pengar att spara. Ansvarig politiker, regionrådet Henrik Hammar (m), verkar dock inte vara särskilt oroad. – Vi kommer även i fortsättningen att ha en patientsäker ambulanssjukvård, säger han till Sydsvenskan.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.