Sjunde försöket för Bjärvall

Sport Sedan nyårsdagen befinner hon sig i La Manga på den spanska solkusten.
Sport • Publicerad 6 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Eva Bjärvall. Foto: Arkiv
Eva Bjärvall. Foto: Arkiv

Sedan nyårsdagen befinner hon sig i La Manga på den spanska solkusten. Hon har bytt den svenska iskylan mot femtongradig värme. –Kvalet börjar på måndag, och det gäller att komma så väl förberedd som möjligt, förklarar hon. Därför har hon redan varit två vändor i Spanien under vintern för att träna. La Manga-banan, där kvalet ska spelas, kan hon nu utan och innan. På den svenska golftouren har Eva Bjärvall stadigt varit bland de bästa spelarna i några år nu. Men det stora steget ut i Europa har hon ännu inte tagit. Men skam den som ger sig. Se bara på Pelle Edberg. Hookspelaren kvalade sju gånger, men vägrade ge upp. Till slut nådde han Europatouren. Under sin debutsäsong spelade Pelle Edberg sedan in sex miljoner kronor. –Jag känner mig harmonisk och spelet känns också bra, säger Eva Bjärvall, som måste komma bland de trettio bästa för att kvittera ut ett spelkort till säsongen 2009. Skulle det gå vägen i kvalet i Spanien, så väntar det redan i början av februari två tävlingar i Australien. –Det är kombinerade tävlingar mellan Europatouren och LPGA-touren, så jag är inte helt säker på om man kommer med där, säger Bjärvall. Fast det är en senare fråga. För just nu ligger det fullt fokus på kvalet i La Manga, som avgörs över fyra varv med start på måndag. I helgen anländer Eva Bjärvalls tränare Lars Hägglund till Costa del Sol. Han är till vardags pro på danskägda Woodlands Country Club, tidigare Örkelljunga Golfklubb. –Han ska gå caddie åt mig. Det känns tryggt. Lars har gått caddie ett par gånger tidigare, och samarbetet har fungerat bra, menar Bjärvall. Femton svenska tjejer finns på plats för att kvala. Sammanlagt är det nittio spelare som jagar Europatouren i slutkvalet. Förkvalet avgörs redan den här veckan i La Manga. Men det slipper Bjärvall spela, tack vare sin topp tio-plats på den svenska touren ifjol. Hur är La Mangas södra bana? –Den är väldigt utmanande, framförallt är greenerna svåra med många kluriga lutningar. Eftersom det är mycket fall, så gäller att placera sig på rätt sida om pinnen. –Men greenerna är i alla fall mjuka, så du kan få stopp på bollen ganska snabbt, förklarar Eva Bjärvall. Ännu har Hesselgården-spelaren några dagar på sig att slipa på formen, innan de kvalfyllda dagarna tar vid i Spanien.

Ola AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.