14-våningshus byggs i Hässleholm

Hässleholm Bygganden ska resa sig från en tomt i hörnet Hantverkaregatan–Bokebergsgatan, nära försäkringskassan.
Hässleholm • Publicerad 7 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Sesam arkitektkontor ab
Foto: Sesam arkitektkontor ab

Bygganden ska resa sig från en tomt i hörnet Hantverkaregatan–Bokebergsgatan, nära försäkringskassan. – Hässleholmarna är mogna för att flytta in i lite högre hus, säger Åke Johansson som är vd för Blocket. Lägenheterna blir enligt planerna varken hyresrätter eller bostadsrätter. I stället ska byggnaden innehålla så kallade ägarlägenheter, ett system som är vanligt utomlands och som ska bli tillåtet även i Sverige från med den första maj i år. Ägarlägenhet innebär att de boende äger sin lägenhet, precis som en villa. Självklart betalar var och en el och vatten efter förbrukning. Byggherren Åke Johansson utlovar hög standard och att köparna ska få stort inflytande över hur lägenheterna utformas. I bottenplan byggs parkeringsgarage och översta våningsplanet viks för restaurang, konferenslokal eller liknande med utsikt över stan. Även säkerheten prioriteras med larm och sprinklersystem. Åke Johansson tycker det är helt rätt tid att bygga nu. – Skulle tro att byggkostnaderna går att pressa cirka 25 procent till följd av lågkonjunkturen, resonerar han. Annars vill han inte gå in på den ekonomiska sidan av projektet. Allt förhandsprat om byggkostnader och priser kan lätt bli normgivande vid anbudsförfarandet inför bygget. En antydan om prisbilden för köparna ger han dock: – Lägenheterna ska jämställas med ett villaboende, förklarar han. Från politiskt håll är man enigt lyriska över satsningen. – Det här kan bli ett lyft för Hässleholm och ett landmärke i stan. Satsningen signalerar framtidstro och optimism, säger kommunalrådet Bo Anders Thornberg (m). – Ett spännande inslag i stadsbilden och ett viktigt tillskott av centralt placerade bostäder, konstaterar kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (c). Även socialdemokraterna är positiva. – Vi är för att utveckla och göra Hässleholms attraktivt. Och ska det byggas ett sådant här hus i Hässleholm så ska det vara väster om järnvägen, det lyfter området, säger kommunalrådet Tommy Nilsson (s). Projektet går nu vidare med den byråkratiska processen. Byggnadsnämnden fick på onsdagen i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att göra en planändring för området. Därefter startar projekteringen och byggstarten planeras till 2009-2010 med inflyttning 2012.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.