En rundtur i Östra Göinge

Opinion Reflektioner vid en rundvandring i Östra Göinge.
Opinion • Publicerad 7 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
@$:Byggnationen av industriområdet Bastholmen i Broby har inte gett några nyetableringar. Varför hänvisas inte istället till industritomter i Knislinge? Det är en av frågorna och funderingarna Kjell-Inge Malms inlägg.
Foto: JÖRGEN JOHANSSON
@$:Byggnationen av industriområdet Bastholmen i Broby har inte gett några nyetableringar. Varför hänvisas inte istället till industritomter i Knislinge? Det är en av frågorna och funderingarna Kjell-Inge Malms inlägg. Foto: JÖRGEN JOHANSSON

Reflektioner vid en rundvandring i Östra Göinge. Vision 2015 är antagen, en vision som kan anses orealistisk med en ökning av invånarantalet med cirka 300 om året, detta är i storleksordning av vad Kristianstad eller Hässleholm ökar med. Risken är att när man märker att bubblan håller på att spricka, faller allt platt till marken. Då blir det finanskrisen och lågkonjunkturens fel. Vi börjar i Hanaskog, där det under en lång tid klagats på den tunga trafiken med bussar och lastbilar. Men ingen lösning synes komma, eller? Vi kör vidare till Knislinge där vi möts av ett vackert belyst hjärta. Lägg gärna till en hälsning med Välkommen till Knislinge alternativt Östra Göinge. För övrigt har Knislingeborna fått en julklapp i och med att en del av gatstenen blivit bortplockad. Sim- och sporthallen ser på fasaden ut som byggnaderna i öststaterna. Börja med att köpa in före detta Mickelshallen och flytta dit biblioteket och bowlinghallen. Jämna nuvarande hall med marken, den har tjänat ut, bygg sen en ny med reglementsenliga mått i sporthallen. Nu är rätta tiden för ett eget bygge eller "hyr-köp" med ett av de stora byggföretagen. Så kommer vi till Broby och då först till Bastholmen. I ett tidningsuttalande skrev kommunalrådet att detta tillkommit till en kostnad av 10,9 miljoner. Detta är en sanning med modifikationer. Här ingår väl inte "ankdammskostnaden"och andra bikostnader? Inget nytt har etablerats här. Varför hänvisas inte till industritomter i Knislinge? Där finns industritomter färdiga med asfalterade gator, avlopp och gatubelysning och har så varit i många år. Skofabriksgården inköptes för länge sedan till industrimark. Nu är det snart tid för invigning av kulturhuset, detta till en kostnad av cirka tio miljoner. Det kommer inte att räcka, som en insatt sa. Man ställer sig lite frågande till det hela då en kultur- och fritidsnämndsledamot inte anser det kan kallas kulturhus. Har inte nämnden varit med i det slutliga beslutet? Bygg om simhallen i Broby till en förstklassig gymnastiksal för skolorna och Gymtex, en av landets bästa gymnastikföreningar. Många av redskapen kan vara stationära vilket innebär mindre slitage på dessa och hallen. En vända upp till Glim-åkra som har fått ny bussstation och som skall få nytt torg. Västergård, här kan man se vad som kan göras med nedlagda kommunala anläggningar, att sen kommunen hyr in sig i en del visar att alternativa lösningar är bra. För övrigt är Glimåkraborna egna i sin by, om man bor där eller kommer därifrån. Nästa anhalt är Sibbhult, här fick man inför julen granen utbytt mot kuben. Sibbhultsborna efterlyser reparationer av gamla bron och lyset över densamma. Tomten står även i år och tittar på vattentornet men under masken finns nu den tillförordnade tekniska chefen. Nu tar vi rundan bortom Immeln. Här ska byggas ett stort antal villor i 2,5–3 miljonersklassen. Om ryktet talar sanning skall husen ligga på hyrd - arrenderad - tomt. Detta är en återgång till "backstugetiden" som är avskaffad i landet för flera år sedan. Kanotcenter skall flyttas, hur kan bygglov beviljas för cirka två år och sen att kommunen skall stå för flyttning och nya grundkostnader? För att komma till ut-gångspunkten passerar vi Hjärsås, den glömda byn. Kommunen har här en egen tomt mitt i byn, skulle det inte vara tid för en ny busskur för skolbarn och andra resenärer. Man väntar fortfarande på den kommunala tvärleden. Vid ett sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott och tekniska lovades en cykelväg Hjärsås-Knislinge. Denna skulle vara klar för något år sedan, inget är gjort. Tänk vad alliansen har att ta i, både positivt och negativt, om man bara vill.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.