Färre akutsnitt med nytt preparat

Personligt I dag får hälften av alla kvinnor som föder sitt första barn värkstimulerande medel på grund av svaga och ineffektiva värkar.
Personligt • Publicerad 7 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Många gravida drabbas av för svaga förlossningsvärkar. Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX
Många gravida drabbas av för svaga förlossningsvärkar. Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX

I dag får hälften av alla kvinnor som föder sitt första barn värkstimulerande medel på grund av svaga och ineffektiva värkar. Hos 15-25 procent är värkarbetet så svagt att mamman måste förlösas med akut kejsarsnitt eller med hjälp av sugklocka, skriver man på Läkemedelsvärlden.se. Preparatet som nu testas påverkar muskulaturen och gör livmodertappen mjukare, vilket i sin tur gör förlossningsarbetet smidigare. Förhoppningen är att det ska kunna minska antalet akuta kejsarsnitt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.