Lånevillkoren bättre för kommunbolag

Hässleholm Orsaken till Sparbanken 1826:s agerande är att man stärka sitt samarbete med Kommuninvest (KI).
Hässleholm • Publicerad 7 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Orsaken till Sparbanken 1826:s agerande är att man stärka sitt samarbete med Kommuninvest (KI). KI – en jätte bestående av flera hundra kommuner – kan genom sin storlek pressa räntorna nedåt och göra kommunala lån fördelaktigare än om enskilda kommuner ska ge sig ut i lånedjungeln. Under det här året – fullmäktige tar beslut i februari – tar även Hässleholms kommun steget in i Kommuninvest. Nyordningen innebär framöver att kommunens personal- och ekonomikontor via KI handhar alla lån (även för kommunala bolag) som ska omförhandlas plus nya som ska tecknas. – Sammantaget har kommunen och de kommunala bolagen i nuläget en lånebild på dryga miljarden. I höstas ifjol gjorde vi en bedömning att när allt är kopplat till KI så får vi lägre ränteutgifter på cirka fyra miljoner kronor per år, säger Anders Ekström, avdelningschef vid personal- och ekonomikontoret (ny enhet, red anm).

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.