På villovägar om skatterna

Opinion Svar på debattartikel från vd Robert Gidehag, Skattebetalarnas förening.
Opinion • Publicerad 8 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Gert Svensson svarar Robert Gidehag
Gert Svensson svarar Robert Gidehag

Svar på debattartikel från vd Robert Gidehag, Skattebetalarnas förening. Strax före nyår offentliggjorde Robert Gidehag resultatet av Föreningens "undersökning" för att visa vilka förskräckligheter som kommer att hända om oppositionen tar makten vid nästa val. Gidehag inriktar sig på att genom en rad olika räkneexempel visa hur återinförande av fastighets- och förmögenhetsskatten kommer att bli en skattechock för 100 000-tals småhusägare. Kritiken är både onyanserad och ovederhäftig i sin framställning. Vilda spekulationer om vad som skall hända om socialdemokratiska respektive vänsterpartistiska förslag blir verklighet efter valet. Troligen har Föreningen lika fel nu som när man räknade ut hur mycket en småhusägare skulle spara, då regeringen "döpte om" fastighetsskatten till kommunal fastighetsavgift. Men det var inte ägarna till "genomsnittsvillor" som var vinnare, genomsnittsvillan har enligt skattemyndigheten ett taxeringsvärde på 1 000 000 kronor. Nej de stora vinnarna av att fastighetsskatten slopades finns i stor-städernas mångmiljonvillor, där återfinns i hög grad också de stora vinnarna av den slopade förmögenhetsskatten. Föreningen har i ett tio-punktsprogram på sin hemsida redovisat olika områden där man anser att besparingar kan ske, för att sänka skatterna ytterligare. Enligt Föreningen kan besparingar ske inom statliga myndigheter med 20 miljarder ospecificerat, det vill säga utan att ange var besparingarna ska ske och vilka konsekvenser det får för samhälle och anställda. Vidare anser man att kommunerna kan effektivisera verksamheten och spara minst 40 miljarder, även här ospecificerat. Inom socialförsäkringssystemet vill man öka egenfinansieringen och sänka ersättningsnivåerna för sjuka och arbetslösa genom att få fler i arbete. Föreningen vill också införa en gemensam skattesats för alla oavsett inkomst, så kallad "platt skatt" genom att slopa den statliga skatten och införa lika beskattning av arbete och kapital. Föreningen arbetar också för att avskaffa beskattningen av aktieutdelningar och reavinstskatt för långa innehav. Om Föreningen verkligen värnar om rättvisa skatter så varför inte göra något för landets pensionärer som betalar högre skatt än motsvarande med lika arbetsinkomst. Men Skattebetalarnas förening som mestadels består av direktörer och egna företagare från storstadsområdena bryr sig inte, de har nog med att fundera över hur man själv kan undgå att betala skatt. Solidaritet förefaller vara ett okänt begrepp i den här föreningen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.