Hallå där Björn Wahlberg…

Personligt Hur mår 80-åringen?
Personligt • Publicerad 9 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Björn Wahlberg
Foto: SCANPIX
Björn Wahlberg Foto: SCANPIX

Hur mår 80-åringen? – Som vanligt oförskämt bra. Han är pigg och alert och visar inga tecken på att åldras. Hur gammal är Tintin egentligen? – Det finns olika bud. När barn skrev och frågade svarade Hergé att han var lika gammal som brevskrivaren själv. Men när Hergé fick frågan av vuxna sade han att Tintin var 14 när äventyren började; sedan åldrades han ett år per decennium. Då skulle han ha varit 18-19 på 70-talet. Ändå har han körkort och kan flyga. Hur firas hans 80-årsdag? – Här i Sverige slår vi på stora trumman. Generation Tintin har en stor fest på Kulturhuset i Stockholm med filmvisning, föredrag, hyllningstal, Tintintårtor, mineralvatten från Syldavien och Sani-Cola från "Plan 714 till Sydney". Det är en sund klorofylldryck. Vad är hemligheten med Tintins popularitet efter 80 år? - Det vilar något tidlöst över honom, Tintin blir helt enkelt aldrig omodern. - Geografiskt är han stor inte minst i Nordeuropa, gigantisk i Spanien – men nästan helt okänd i Italien. Inte särskilt bekant i Storbritannien och totalt okänd i USA. Hur tror du Tintins status förändras i och med Steven Spielbergs och Peter Jacksons filmatisering (premiär 2010)? – Det skulle ge enorm uppmärksamhet, men om det blir bra är en annan femma. Jag kan tänka mig riskerna: Haddock dricker mindre sprit, Tintin får kärleksintresse, biljakter, stora explosioner... Jag har hört rykten om Tintin på en tidningsredaktion också. Det skulle kännas helt fel. Men vi fantaster kanske får finna oss i det. Och om inte Tintin skulle slå i USA efter en sådan film, då vet jag inte vad som krävs.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.