Hans äventyr i Mexiko blir radioföljetong

Hässleholm Stig Almström föddes 1916 i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 9 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Hässleholmaren Stig Almströms bok om sitt spännande liv som missionär i Mexiko blir radioföljetong med start på måndag. Foto: Ur boken Kallad av Gud
Hässleholmaren Stig Almströms bok om sitt spännande liv som missionär i Mexiko blir radioföljetong med start på måndag. Foto: Ur boken Kallad av Gud

Stig Almström föddes 1916 i Hässleholm. Föräldrarna var medlemmar i Missionskyrkan och han växte upp i ett varmt troende hem. Pappan dog dock när Stig bara var nio år gammal. Stig kände tidigt en kallelse att bli missionär men efter militärtjänstgöringen på T4 blev han erbjuden tjänst som föreståndare för en verkstad på regementet, alternativt föreståndare för ett nytt soldathem som skulle byggas. Han valde istället att bli evangelist i Filadelfiaförsamlingen i Osby, förvissad om att detta var ett första steg på vägen till missionsfältet. Efter en kort tid i Osby fick han klart för sig att det var Mexiko han skulle till, sa genast upp sig från sin tjänst och reste till Stockholm för att ordna båtbiljett. Men innan han lämnade Osby hade han hunnit träffa Karin Nordkvist, flickan som senare skulle bli hans fru. På vägen till Stockholm besökte han pingstförsamlingen i Jönköping, som redan sänt ut en missionär till Mexiko, och församlingen sände sedan också ut Stig. Det var 1939 och Stig var alltså 23 år gammal. Åren i Mexiko blev dramatiska på många sätt. Stig mötte kristna församlingar som utsatts för svår förföljelse och där medlemmar till och med mördats. Han var även själv med om hotfulla situationer, bland annat ett bombattentat mitt i en gudstjänst. Giftiga skorpioner i kyrkan och våldsamma jordbävningar hörde också till livet i Mexiko. – Under allt har jag känt en inre glädje och förvissning om att vara i Guds vilja och då kan man härda ut med nästan vad som helst, förklarade Stig i en TV-intervju på 1980-talet.

Han berättar själv i boken Kallad av Gud, som utgavs 1997, om sina upplevelser i Mexiko och andra delar av världen där han bland annat arbetat med radiomission. I dag bor han på ett äldreboende i Malmö. – Jätteroligt att de vill läsa boken i närradion, Stig har ju så många vänner i Hässleholm, hälsar Karin som varje dag besöker sin make. Radioföljetongen läses måndagar, onsdagar och fredagar klockan 6.45 med repris 7.45 och 8.45, med början nu på måndag, och med repris av alla veckans avsnitt varje söndag klockan 20.15. Uppläsare är Leo Labón.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.