Inga problem på Hässleholms bårhus

Hässleholm – Jag har aldrig varit med om sådana problem under mina 28 år här och det är jag tacksam för, säger han.
Hässleholm • Publicerad 9 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

– Jag har aldrig varit med om sådana problem under mina 28 år här och det är jag tacksam för, säger han. Visserligen hämtar begravningsentreprenörerna från Hässleholm även hässleholmare som dött på Centralsjukhuset i Kristianstad från bårhuset där men Christer Svantesson har inte heller märkt av problemen där. Och ingen har hört av sig från Kristianstad och bett att de avlidna ska hämtas snabbare för att det varit fullt på bårhuset. I Hässleholm finns bårhus både på sjukhuset och på Östra kyrkogården och där har aldrig varit någon platsbrist, det intygar både Christer Svantesson, Lars Karlsson, som ansvarar för begravningsverksamheten i Hässleholms församling, och personal på sjukhuset. De avlidna får dock stanna längre på bårhuset i samband med storhelgerna eftersom det då blir färre möjliga dagar för begravningar, särskilt när helgdagarna ligger som i år. Statistik från begravningskoncernen Fonus visar också att det blir allt längre tid mellan död och begravning i Sverige. För bara tio år sedan tog det i genomsnitt 14 dagar, nu har väntetiden ökat till i snitt 18 dagar. I Stockholm är siffran 28. Detta ökar givetvis trycket på bårhusen. Anledningen är främst att de anhöriga har så mycket att ordna före begravningen: samla släktingar som bor långt bort, semesterresor och arbete. Christer Svantesson har märkt att människor rör på sig mer idag men tror inte att förändringen varit så stor i Hässleholm och andra småstads- eller landsbygdsförsamlingar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.