Jacobsson satsar mot London

Sport Jonas Jacobsson är rullstolsbunden och har länge dominerat i handikappskytte och Paralympics.
Sport • Publicerad 9 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
satsar mot OS i London 2012. Foto: Scanpix/Arkiv
satsar mot OS i London 2012. Foto: Scanpix/Arkiv

Jonas Jacobsson är rullstolsbunden och har länge dominerat i handikappskytte och Paralympics. Efter sina tre guld i Paralympics i Peking i augusti — till de 13 tidigare — fick han Bragdguldet. Med stöd av Sveriges olympiska kommitté (SOK) kommer Jonas Jacobsson kommer att satsa mot OS i London 2012. För att få tävla med icke funktionshindrade skyttar är valet 50 meter gevär liggande — hans sämsta gren. - Jag känner att jag fortfarande vill se hur bra jag kan bli som skytt, sade den 43-årige östgöten vid en presskonferens i SOK:s lokaler. - Det blir en utmaning. Det är den tajtaste skyttegrenen. Se på Jonas Edman, som tog guld i Sydney men inte lyckades ta en kvotplats till Peking utan fick lita till ett wild card. Jacobsson ser 2009 som ett uppbyggnadsår. Det är 2010 och 2011 som skjutandet om kvotplatserna börjar. Och det krävs seger i en världscuptävling för att nå OS i London. - Man får som sämst ha två nior av 60 skott för att nå final. Ett misstag och man är borta, sade han. - I år ska jag i första hand tävla i handikapp, för att bygga upp formen i liggande, och jag ska fortsätta med handikapptävlingar sedan också. Jag siktar både på OS och Paralympics. Jacobsson behöver inte bara träna upp sin skjutförmåga i liggande. Det handlar dessutom mycket om att hitta rätt material. - Den här bössan är handgjord och kostar 55 000. Jag behöver en till. Och det är väldigt svårt att hitta ammunition som håller. Med SOK och Sportskytteförbundet i ryggen har Jacobsson resurser för att sin fleråriga satsning. Men han vet att han har gett sig in i ett vågspel. Han jämför sina chanser med slantsingling. - Att ta en kvotplats är som att flippa ett mynt, fifty-fifty. Att ta sig till final i OS är ytterligare i flipp. Att ta medalj ytterligare en.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.