Saftig smäll för många Ikeapendlare

Hässleholm Från den 11 januari tar DSB First över det operativa jobbet för Öresundstrafiken inom det nya gemensamma trafiksystemet i Skåne, Blekinge, Halland och Kronobergs län.
Hässleholm • Publicerad 9 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Från den 11 januari tar DSB First över det operativa jobbet för Öresundstrafiken inom det nya gemensamma trafiksystemet i Skåne, Blekinge, Halland och Kronobergs län. Nyordningen innebär att alla resenärer kan köpa en biljett mellan samtliga orter i de fyra länen. Fram till nu (11 januari) har alla pendlare med ett periodkort för hela Skåne också kunnat resa till närmaste ort över länsgränsen; det vill säga Sölvesborg i Blekinge, Älmhult i Kronoberg och Laholm i Halland. – Det har vi bjudit på, säger Ulrika Mebius, vid Skånetrafikens informationsavdelning. Men nu väntar bistrare tider för många pendlare – åtminstone för de hundratals som arbetar vid Ikea i Älmhult men som bor i Malmö och Lund. På ett bräde höjs priset med cirka 30 procent, från dagens 990 kronor i månaden till 1 280 kronor. – Det beror på vår nya gemensamma tågtrafik över länsgränserna, där respektive länszoner räknas. Först våra i Skåne och sedan då antalet zoner i Kronoberg. Tidigare bjöd vi som sagt på resan upp till Älmhult, säger Ulrika Mebius. Hon tillägger att det också finns en positiv sida med nyordningen. – Jag har pratat med många på Ikea och de är mycket glada åt att vi ökar turtätheten med fyra turer per dag, två upp till Älmhult och två ner till Malmö. Ett tåg i timmen. Per Strandell

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.