Uno Bengtsson var en hedersman av den gamla stammen

Personligt Förre bankkamreren Uno Bengtsson, Hylta, har avlidit i en ålder av 88 år.
Personligt • Publicerad 9 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Uno Bengtsson i Hylta blev 88 år gammal.
Uno Bengtsson i Hylta blev 88 år gammal.

Förre bankkamreren Uno Bengtsson, Hylta, har avlidit i en ålder av 88 år.Han var född och uppvuxen i Hylta, där föräldrarna Nils och Anna Bengtsson drev en välsorterad lanthandel mitt i byn. Tidigt började han, liksom alla de andra syskonen, hjälpa till i butiken och vid 15-årsålder fick han rycka in på allvar i samband med att brodern John gick bort. När så också fadern avled fyra år senare tog han över hela rörelsen, som också omfattade en filial i Dönaberga, tillsammans med sin äldre bror Erik. Det var hårda tider med krig och mobilisering. I början av 1960-talet, när det var allmänt neråt för småbyarnas lanthandlare och lönsamheten drastiskt sjönk, började han extrajobba på annat håll, bland annat i Hjärsås sparbank. Först som timanställd vid kontoret i Hjärsås och från 1969 som bankens kamrer stationerad i Sibbhult. På den posten stannade han fram till pensioneringen. Under de här åren genomgick den gamla sockensparbanken en omfattande utveckling innan den omsider fusionerade och gick upp i Kristianstads sparbank. Hans kontaktnät var mycket stort, ända sedan tiden som handelsman. Alla kände Uno i Hylta, en vänlig, kunnig och hjälpsam hedersman av den gamla stammen, som ställde upp när folk behövde råd och assistans. Det kunde vara papper som skulle skrivas, kontakter med myndigheter med mera. Alltid på språng, långt upp i åren. Och den varma humorn fanns där in i det sista. Närmast anhöriga är makan Thyra samt barnen Hans, Nils och Ylva med familjer.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.