Cykelbanor en del av lösningen

Opinion Hej Rolf Tronäss!
Opinion • Publicerad 10 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
@$:Lotta Hedström svarar Rolf Tronäss som i en tidigare insändare angripit henne. Hedström menar att fler cykelbanor är bra för miljön.
Foto: MATS WILHELMSSON
@$:Lotta Hedström svarar Rolf Tronäss som i en tidigare insändare angripit henne. Hedström menar att fler cykelbanor är bra för miljön. Foto: MATS WILHELMSSON

Hej Rolf Tronäss! Om man tar sig förbi dina inledande ironiska slängar mot miljöpartiet (som tyvärr gör dig mindre seriös) och ser vad du menar i sak – så verkar du tro att det är bortkastat att investera i cykelbanor? Nu var ju kanske inte det hela lösningen på hela klimatproblematiken, som du förstår. Den är oerhört mer komplex än så. Men i vår landsända är det inte nådigt att cykla längs de flesta vägar, fast det ger noll växthusgasutsläpp men enorma folkhälsovinster. Det är i transportsektorn som de största utsläppen görs. Skall vi kunna bryta det destruktiva fossilberoendet, vilket ju är den grundläggande klimatutmaningen, behöver vi storsatsa på tåg och cykel som alternativ på de längsta och de kortaste sträckorna. För de halvlånga – etablera biogas och andra drivmedel som inte skapar någon klimatskuld. Men vilka satsningar vi än beslutar oss för att göra är det skattepengar vi talar om, precis som du skriver. Vad är det för konstigt med det? Vad gäller klimatskulden mellan Nord och Syd i världen kan jag uppmana dig att lyssna på webben i efterhand på dagens inslag i P 1 programmet "Konflikt" (http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?programID=1300). Förhoppningsvis sluter du dig så småningom till den skara som inser att "undergångsprofetior" behövs bara ifall alla sticker huvudet i sanden och skjuter på budbärarna, istället för att agera rationellt och aktivt söka kunskap.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.