Väntar på klartecken för storanstalt i Vä

Nyheter Den här veckan träffar representanter från Kristianstads kommun Kriminalvårdsstyrelsens byggenhet för att diskutera projektet.
Publicerad 11 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
väntar nu på besked från regeringen om miljardinvesteringen i en ny storanstalt vid Vä Foto: Albin Brönmark/Arkiv
väntar nu på besked från regeringen om miljardinvesteringen i en ny storanstalt vid Vä Foto: Albin Brönmark/Arkiv

Den här veckan träffar representanter från Kristianstads kommun Kriminalvårdsstyrelsens byggenhet för att diskutera projektet. Och så sent som i förra veckan sa styrelsens generaldirektör Lars Nylén att en storanstalt i Vä kan stå klar år 2016. Nylén informerade då ledningen för länsstyrelsen om planerna. Den nya storanstalten beräknas kosta 2,5 miljarder kronor, få drygt 500 platser och en bemanning på 430 heltidstjänster. Den anstalt som i dag finns i Vä har ett 100-tal platser och cirka 60 anställda. I april 2007 berättade Norra Skåne om kriminalvårdens behov av nya lokaler runt om i landet, men att det inte var bestämt var de ska byggas. Från kriminalvården nämndes att Vä har ett försprång genom att kunna erbjuda mark för en storanstalt i anslutning till nuvarande anläggning. Landshövding Göran Tunhammar har också sagt att han är medveten om att Vä har goda förutsättningar med tanke på tillgången på planerad mark. Kriminalvårdsstyrelsen menar att det finns behov av tre storanstalter i Sverige, placerade i Östergötland, Stockholmsområdet och södra SVerige. Flera av de nuvarande anstalterna i södra Sverige bedöms som uttjänta och borde enligt kriminalvården stängas. Det gäller bland annat Kristianstad Centrum och anstalterna i Karlskrona, Kalmar och Malmö–Kirseberg. Angående den eventuella utbyggnaden i Vä säger Lars Nylén till Skånska Dagbladet: – Eftersom det är en stor investering ska den först godkännas av regeringen. Vi är alltså inte i gång med upphandlingen, men jag skulle tro att kostnaden ligger kring 2,5 miljarder kronor. Den nya anstalten kommer inte att ägas utan att hyras av kriminalvården.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.