Flytta Israel så tar konflikten slut

Opinion När man för 60 år sedan upprättade Israel var det förståligt att det blev som det blev – med Förintelsen i färskt minne kunde man fördriva ett folk för att ge plats för ett annat.
Opinion • Publicerad 12 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Genom att flytta staten Israel till dess bundsförvant USA skulle det kunna bli ett slut på oroligheterna menar skribenten. Foto: SCANPIX
Genom att flytta staten Israel till dess bundsförvant USA skulle det kunna bli ett slut på oroligheterna menar skribenten. Foto: SCANPIX

När man för 60 år sedan upprättade Israel var det förståligt att det blev som det blev – med Förintelsen i färskt minne kunde man fördriva ett folk för att ge plats för ett annat. Att palestinierna inte hade något att göra med den grundläggande orsaken spelade ingen roll. Nu vet vi att det var helt misslyckat. Under hela tiden har det varit bråk, terrorhandlingar, krig. Utan ett stort stöd från USA hade Israel inte klarat sig så värst länge. Under denna tid har Israel brutit mot alla internationella regler och krav som finns. Ett av det värsta är muren som nu byggs på ockuperat område. Internationella domstolar kräver att den rivs men så sker inte. Muren behövs som skydd för angrepp från det ockuperade folket på andra sidan om den. När det gäller detta kan en liten påminnelse tas fram om hur vi själva hade det under kriget. Då gällde regeln att varje order om att motståndet ska uppges är falsk. Våra myndigheter gav order om motstånd så snart sådan var möjlig under ockupation. Under denna tid har även en annan sak vuxit fram: den militanta terrorismen. Islamisternas huvudmotståndare är självfallet USA för dess stöd till Israel. Vad som kan hända där vet vi. Nu vet vi även att när religion ligger som grund finns ingen möjlighet till någon vettig lösning. Fanatiska troende av alla sorter tolererar inget annat än den egna tron. Det bor fler judar utanför Israel än i Israel, de flesta i USA. Det går alltså bra att göra så utan omedelbar närhet till det som man kallar heligt. Det finns gott om plats i USA. Israel har en befolkningstäthet på över 300 personer per kvadratkilometer medan vissa stater i USA bara ligger på två men med en yta som är mer än tio gånger så stor. Där eller i intilliggande stater kan ett nytt Israel skapas. Delstaten kan döpas om så blir fanatikerna nöjda. Stödet till Israel från USA är enormt. Dessa pengar kan nu stanna kvar i landet och användas till vad som behöver göras. Israelerna själva kan säkert bidra med en hel del, liksom de amerikanska judarna. Politiskt vinner USA mycket. Muslimernas hat kommer att minska, troligen även viljan att göra terrorhandlingar. Ett ständigt oroligt område skulle bli lugnt. Det oskyldigt lidande folket skulle få ett eget land. Jerusalem och Betlehem blir internationella områden under FN. Så beslöts redan 1948 om Jerusalem, någon som Israel inte heller brytt sig om. Orterna ska fritt kunna besökas av dem som så önskar göra. Det blir ett stort men ingalunda omöjligt projekt att flytta över sju miljoner personer. När det inleds kommer säkert de förmögna araberna att bidra med transportmedel och pengar. Allt kommer att ske i största frid eftersom det är vad som krävs för att få slut på ett ständigt elände. Omedelbar bostad i USA finns hos judarna där. Allt ska naturligtvis lämnas kvar i oskadat skick. Hus, infrastruktur med mera. De hemliga anläggningarna för atomvapen och liknande kommer säkert att förstöras.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.