Kommunen vill ha biogas i bilarna

Nyheter Biogas och miljövänliga bilar var temat för måndagen i Osby.
Publicerad 12 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Det här är gänget som ska se till så att Osbys bilar blir mer miljövänliga. Från vänster Roland Nilsson
Det här är gänget som ska se till så att Osbys bilar blir mer miljövänliga. Från vänster Roland Nilsson

Biogas och miljövänliga bilar var temat för måndagen i Osby. Eon, Vägverket, Biogas Syd och Hållbar Mobilitet Skåne informerade vid ett möte som energi- och klimatrådgivaren Veronica Lindeberg ordnat. – Vi har precis antagit en klimatstrategi som ställer tuffa krav på kommunens tjänstebilar. Om tre år ska minst hälften av drivmedlet i tjänstebilarna bestå av förnyelsebara bränslen. Vi vill gärna satsa på biogas, men då behövs ett tankställe i byn, säger Veronica Lindeberg. En tankstation för fordonsgas kan komma att öppnas om ett år. – Vi vill öppna tankställen i varje kommun, men har bara råd att öppna 8-10 tappställen per år. Det bästa sättet för kommunen att trycka på är att göra en upphandling av drivmedel, och att i upphandlingen kräva att ett tankställe sätts upp. I så fall tror jag att ett tankställe kan stå klart om ett år, säger Roland Nilsson från Eon. Kommunen är på gång att förnya ett leasingavtal för ett 40-tal bilar till hemtjänsten. Och det är inte otänkbart att det blir gasbilar som köps in. – Om vi får ett tankställe i Osby kommer gasen att köpas från Kristianstad. Det vore rätt häftigt att använda närproducerad biogas i våra bilar, säger Veronica Lindeberg. Men den fordonsgas som säljs idag innehåller inte enbart biogas utan även naturgas. Det troliga är att en tankstation i Osby skulle kunna erbjuda en blandad fordonsgas med lika delar biogas och naturgas. Osby ligger dåligt till när det gäller miljövänliga bilar. Statistik från Vägverket visar att de nya bilar som Osbys företag och privatpersoner köpte förra året var mer törstiga än både genomsnittet för Sverige och Skåne. 180 gram per kilometer i genomsnittligt koldioxidutsläpp är näst sämst i Skåne. Det kan jämföras med genomsnittet för Skåne 175, Sverige 174 eller EU 160. För att klassas som miljöbil får bilen inte släppa ut mer än 120 gram/km.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.