Rafflande triangeldrama om guldbaggarna

Kultur och Nöje Guldbaggarna, de finaste priserna i Film-Sverige, börjar flyga klockan 20.
Publicerad 12 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Per Ragnar i"Låt den rätte komma in". Foto: Hoyte van Hoyte
Per Ragnar i"Låt den rätte komma in". Foto: Hoyte van Hoyte

Guldbaggarna, de finaste priserna i Film-Sverige, börjar flyga klockan 20.00 i SVT i en direktsändning under ledning av komikern Johan Glans. Årets Filmgala blir den mest rafflande på länge och står mellan tre filmer: Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick", Tomas Alfredsons "Låt den rätte komma in" och Ruben Östlunds "De ofrivilliga". Samtliga tre är nominerade för bästa film, manus, foto och regi. Vilken av kandidaterna som koras till bästa film är fullständigt öppet. Kanske gled favoritskapet över till Ruben Östlund i veckan, då "De ofrivilliga" fick filmkritikernas pris, Greta. Hyllas för livsverket? Å andra sidan ligger Troell bra till för en hyllning för hela sitt livsverk inom den svenska filmen. Det är också Troell som nominerats till flest baggar, hela åtta – en inom varje tillgänglig kategori. Å tredje sidan är "Låt den rätte ..." den enda av de tre filmerna som också nominerats av biobesökarna själva till publikens pris, där vinnaren ska röstas fram på telefon under direktsändningen. Klockan 22 i kväll har vi facit. Guldbaggejuryn består av regissören Josef Fares, skådespelerskan Pia Johansson, producenten Katinka Faragó, filmkritikern Nils Petter Sundgren, filmvetaren Maaret Koskinen och den danska filmkonsulenten Vinca Wiedemann. Juryns ordförande är Eva Swartz från Svenska Filminstitutet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.