Tarkett varslar 30 men fortsätter investera

Nyheter Det vill säga i augusti om varslen inte dras tillbaka innan dess.
Publicerad 12 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
tillverkning nämns av vd Mats Friberg som orsaker till att Tarkett nu varslar 30 anställda. Foto: HELENE NORDGREN
tillverkning nämns av vd Mats Friberg som orsaker till att Tarkett nu varslar 30 anställda. Foto: HELENE NORDGREN

Det vill säga i augusti om varslen inte dras tillbaka innan dess. MBL-förhandlingar har påbörjats mellan företaget och de fackliga organisationerna. – Orsaken till varslen är en vikande marknad och de investeringar vi nu gör i en rationellare tillverkning, säger vd Mats Friberg, Tarkett AB. Enligt Friberg har det inte varit aktuellt att stoppa investeringarna för att möta den nya ekonomiska situationen med minskad efterfrågan på företagets produkter. Han hoppas att varslen inte behöver verkställas. Även Bengt Fält, klubbordförande i träfacket på Tarkett, ser gärna att förutsättningarna förändras så att Tarkett slipper att drabbas av ännu en nedskärning. Senast det skedde var i april 2008 då 24 anställda, 18 på kollektivsidan och sex tjänstemän, sades upp. – En dag som denna är tung, sa Bengt Fält på måndagen. Vi liksom andra företag drabbas av den situation som nu råder på marknaden. Extra tråkigt är att vi har familjer här på Tarkett, där båda nu riskerar att förlora sin arbetsinkomst. Även Fält hoppas att varslen inte behöver verkställas, men både han och Friberg vågar inte sia om hur marknaden och konjunkturen ser ut om ett halvår. – Trots allt finns det också något positivt att säga och det är att investeringarna i anläggningen fortsätter – det är ett tecken på att företagsledningen ser en framtid för oss, säger Bengt Fält. Under 2008 investerades 20 miljoner i anläggningen i Hanaskog och under det här året kan det bli aktuellt med lika omfattande investeringar i nya maskiner och ombyggnad av maskiner med syfte att skapa en rationellare och effektivare tillverkning. Även om detta i en del fall leder till övertalighet, så ser Bengt Fält investeringarna som en möjlighet att öka konkurrenskraften. – Vi måste vara rustade – vara med "på banan" – den dag konjunkturen vänder, säger han. Som mest jobbade cirka 700 personer på Tarkett i Hanaskog, som i dag har cirka 270 anställda inklusive personal inom företagets logistikavdelning. En stor del av nedskärningarna har gjorts inom avsyningen av golv där instrument ersatt människan. Tarkett Sverige AB, med huvudkontor och fabrik i Hanaskog, ingår i golvkoncernen Tarkett AG. Koncernen bildades 1997 genom en sammanslagning av Tarkett och Sommer. Tarkett AG producerar mer än 247 miljoner kvadratmeter golv och vägg per år och har cirka 9 000 anställda över hela världen. Omsättning år 2007 uppgick till 2 100 miljoner euro.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.