Säkerhetspolis ska utbildas i Perstorp

Nyheter Räddningstjänsten i Perstorp tillhör toppskiktet bland Sveriges kommuner när det gäller att vara på plats efter en olycka.
Publicerad 13 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
ser fram mot ett 2009 med nya utmaningar. Bland annat väntar utbildning av polispersonal med tanke på EU:s klimatmöte i Köpenhamn i december. Foto: Ulrika Ottvall/Arkiv
ser fram mot ett 2009 med nya utmaningar. Bland annat väntar utbildning av polispersonal med tanke på EU:s klimatmöte i Köpenhamn i december. Foto: Ulrika Ottvall/Arkiv

Räddningstjänsten i Perstorp tillhör toppskiktet bland Sveriges kommuner när det gäller att vara på plats efter en olycka. En undersökning som presenterades under 2008 placerar Perstorp som sjua. Men det är inget som gör att Leif Hylander och hans mannar slår sig till ro. – Nej vi har mycket arbete att göra under 2009. Bland annat jobbar vi mycket förebyggande mot skolor och företag plus att vi även utbildar andra kemstyrkor i Sverige, berättar Leif. – Dessutom har vi blivit bokade att utbilda bland andra nationella insatsstyrkan, piketpolisen och andra enheter. Allt med tanke på EU:s klimatmöte i Köpenhamn i december där vi också själva kommer delta, fortsätter Hylander. Varför Perstorp valts ut beror enligt Hylander på möjligheten att öva med skarpa kemikalier. – Vi ska bland annat öva på samverkan mellan räddningstjänst och polis i olika situationer. Under 2008 deltog bland annat personal från Perstorp, Tyringe och Hässleholm deltagit i övningar i Finland och Frankrike. – I Marseille var temat "I terrorns tecken". Vi övade att 2 500 personer skadats varav 400 behövde omedelbar omsorg, berättar Leif Hylander. I övrigt kan räddningstjänsten se tillbaka på 2008 som ett år där två människor innebrändes. Först en man i Hönsholma i mars, och i april omkom en kvinna boendes i en lägenhet på Tjäderstigen. Och i juli inträffade en dramatisk brand på Dalshults gård. Cirka hundra kor kunde räddas och även mjölkas trots att flera byggnader brunnit ner. Vidare fick räddningstjänsten rycka ut och ta loss en man som satt fast i sin bil mellan träd i skogen utanför Kampholma. – Det hände i augusti då vi faktiskt råkade ut för en del stormskador. Räddningstjänsten har också hjälpt andra kommuner med insatser. Bland annat har man varit i Västervik, Vetlanda, Malmö och Helsingborg. I Vetlanda rann till exempel 17 kubikmeter bensin och diesel ut i marken efter en tankbilsolycka. Personal på räddningstjänsten har även genomgått sjukvårdsutbildning så att de kan utföra till exempel defibrillering eller ge syrgas. Detta som ett led i räddningstjänstens utökade samarbete med ambulansen. – Alla är tränade s å att de på delegation från läkare kan utföra sjukvårdsinsatser. Särskilt när det handlar om hjärtstillestånd är det en fråga om tid. Och vi kan vara på plats snabbt, säger Leif Hylander. Avslutningsvis vill Leif puffa för två ytterst billiga livförsäkringar; brandvarnaren och reflexen.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.