Svarta patientavgifterpå privat vårdklinik

Hässleholm Makarna som driver kliniken har inte sparat ett enda patientkvitto och skyller på sekretessen.
Hässleholm • Publicerad 13 januari 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Makarna som driver kliniken har inte sparat ett enda patientkvitto och skyller på sekretessen. De har redovisat inkomster från patientavgifter men beloppen är för låga, enligt Skatteverket som menar att många patienter fått betala svart. Makarna hävdar att alla patienter inte betalat avgift. Kliniken har inte drivit in obetalda avgifter eftersom det skulle ha kostat mer än det gett, en del patienter har av etiska skäl sluppit betala och ibland har släkt och vänner behandlats gratis. Enligt Skatteverkets bedömning har i så fall en orimligt hög andel, över hälften av patientbesöken, inte lett till en bokförd avgift. Makarna drog också av på skatten för dyrbara madrasser, möbler, arbetsrum och värdeminskning för en silverkandelaber, vilket Skatteverket inte heller godkände. Skatteverket beslöt att upptaxera makarna som driver kliniken för taxeringsåren 2004 och 2005 med totalt 387 000 kronor, varav 320 000 kronor för oredovisade intäkter. Makarna överklagade till länsrätten som i sin dom inte höll med om eftertaxeringen för patientavgifterna för 2004 på 170 000 kronor eftersom den skulle kräva full bevisning. Däremot fastställdes upptaxeringen för 2005 då det räckte att det var sannolikt att redovisade intäkter förekom. I länsrätten stannade upptaxeringen alltså på 217 000 kronor. Nu har kammarrätten rivit upp länsrättens dom och bestämt upptaxeringen till sammanlagt 247 000 kronor. Enligt kammarrätten står det klart att kliniken inte redovisat alla patientavgifterna under 2004 och makarna eftertaxeras med 80 000 kronor för det året. 2005 sänks upptaxeringen för patientavgifter från 150 000 till 100 000 kronor.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.