Två år sedan stormen Per

Nyheter Med anledningen av tvåårsdagen av stormen Per imorgon har SMHI sammanställt stormens förlopp: Tidigt på söndagen den 14 nådde lågtryckets centrum den norska kusten strax norr om Bergen.
Publicerad 13 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
I bildspelet som du får upp om du klickar på länken nedan kan du följa maximala byvindar timme för timme under söndagsdygnet. Illustration: SMHI
I bildspelet som du får upp om du klickar på länken nedan kan du följa maximala byvindar timme för timme under söndagsdygnet. Illustration: SMHI

Med anledningen av tvåårsdagen av stormen Per imorgon har SMHI sammanställt stormens förlopp: Tidigt på söndagen den 14 nådde lågtryckets centrum den norska kusten strax norr om Bergen. Lufttrycket i centrum var då som lägst med cirka 965 hPa. Ovädret fick namnet Per av det norska meteorologiska institutet, där man sedan några år har namngett oväder som har fått stor ekonomisk betydelse. Då SMHI inte namnger oväder är det naturligt att vi utnyttjar samma namn som i Norge, där man nästan alltid utsätts för dessa höst- och vinterstormar några timmar innan de når Sverige skriver meteorologiska institutet. Lågtryckets centrum rörde sig under söndagsmorgonen över svensk-norska gränsen och och samtidigt ökade vinden till västlig storm med orkan i vindbyarna i de svenska farvattnen. Vid 9-tiden nådde medelvinden på Väderöarna 30 m/s och vindbyarna 38 m/s och på Måseskär var motsvarande siffror 26 respektive 39 m/s. Ett par timmar senare hade vinden nått stormstyrka också på Kattegatt. De absolut högsta vindhastigheterna uppmättes sedan vid 14-tiden på Hanö med 40 m/s i vindbyarna och 28 m/s i medelvind under 10 minuter, enligt SMHI. Under söndagseftermiddagen nådde Per på allvar in över inlandet där byvindar på 20-25 m/s registrerades på många platser. Under kvällen blåste det som mest i östra Svealand och på Gotland där vinden på Gotska Sandön nådde upp till 34 m/s i byarna. Tre personer omkom i stormen. De hamnade under fallande träd i Ullared, Forserum och Motala. fallande träd. Som mest var omkring 280 000 hushåll utan ström under söndagseftermiddagen. SMHI skriver: En jämförelse med stormen Gudrun i januari 2005 visar att den på de allra flesta platser var 3-5 m/s kraftigare än stormen Per. I Malmöområdet var skillnaden som tydligast. Medan Gudrun utsatte sydvästskåningarna för vindar med styrkor uppåt 32 meter per sekund i byarna nöjde sig Per med 26. Även i Småland var Per nådigare än Gudrun, och i Ljungby uppmättes nu "bara" 22 meter per sekund medan Gudrun bjöd på 33 meter per sekund. I övriga Götaland och södra Svealand var vindhastigheterna vid de två stormarna något mer jämbördiga. Av totalt 37 platser där jämförelser kunnat göras hade dock bara 3 något starkare vindar i år. Lite förenklat kan man säga att vindbyarna i de värst drabbade områdena i inlandet år 2005 uppgick till 32-34 m/s mot 27-29 m/s nu. Man skulle också kunna uttrycka det som att Per var en svår storm medan Gudrun var en orkan, skriver SMHI. Gudrun fällde också massor av skog, medan Per nöjde sig med enstaka träd eller mindre grupper av träd. Exakt hur mycket Per skövlade är ännu inte uppmätt, men om Gudrun vet vi att 75 miljoner kubikmeter gick åt, enligt SMHI.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.