Skidskyttedamerna trea i VM-genrepet

Sport Och det var de på papperet svagaste korten som visade vägen och säkrade pallplatsen.
Sport • Publicerad 14 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Sofia Domeij
Sofia Domeij

Och det var de på papperet svagaste korten som visade vägen och säkrade pallplatsen. Inför onsdagens stafett hade de svenska stafettdamerna blivit sexa, åtta och sjua under säsongen. I Ruhpolding valde ledningen att satsa på en ny konstellation. Med Sofia Domeij på startsträckan och Anna-Maria Nilsson på slutsträckan kring stjärnduon Helena Jonsson och Anna Carin Olofsson-Zidek. Det blev ett lyckodrag — och kanske en formation för VM i Pyeongchang i Sydkorea i februari. - Ja, det skulle inte vara helt fel, sade Anna-Maria Nilsson i telefon till TT efter fullbordad tredjeplats. - Wolfgang (Pichler, tränare) verkar nöjd. Sen vet jag inte om det var för den här uppställningen eller för att alla hade en bra dag... Anna-Maria Nilsson gick ut som trea, 23 sekunder bakom Tyskland och fyra bakom Ryssland. Åt Magdalena Neuner och Albina Achatova var inte så mycket att göra. Svenskan fick snart koncentrera sig på att behålla tredjeplatsen. - Det var jättenervöst, de andra hade ju gjort kanonsträckor innan. Men det var roligt också att gå ut som trea och kunna behålla det, sade hon. - Efter stående skyttet hade jag en skön känsla, jag förstod att de bakom inte skulle hinna i kapp mig. Marginalen till fyran Kina blev till slut nästan en och en halv minut. Mycket tack var det stabila skyttet. Nilsson behövde bara plocka fram ett extraskott och alla svenskorna undvek med marginal straffrundor. Bäst av alla sköt Sofia Domeij — helt rent och hon behövde inte ens ta till något extraskott. - Så har det inte varit alltför ofta för min del, sade den forna längdåkerskan. - Och jag har aldrig någonsin åkt förstasträckan i en stafett, varken som längdåkare eller i skidskytte, så det var helt nytt. Det pirrade lite extra i magen under dagen. Det syns ju mer om man missar på första sträckan. Domeij höll nerverna under kontroll och växlade över till Helena Jonsson som trea. Men hennes sexkilometerstur var inte helt problemfri. - Jag blev fälld både på första och andra varvet och på sista varvet kände jag att jag hade fått ödsla energi för att komma i fatt, sade Domeij. Helena Jonsson, färsk trea två gånger om i individuella världscuplopp i Oberhof, såg till att Sverige behöll tredjeplatsen och veteranen Anna Carin Olofsson visade att hon är tillbaka efter sin förkylning. Olofsson behövde tre extraskott, varje tar uppemot tio sekunder att få i väg, men hon hade bästa åktid av alla på sträckan.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.