De skapar framtidens interaktiva kultur

Hässleholm Idag visar elever från Institutionen för teknik på Högskolan i Kristianstad upp vad de sysslar med.
Hässleholm • Publicerad 15 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Robert Andrä och Pablo Hernandez visar hur den trådlösa plattan kan användas att styra ett dataspet. En av många ideér som visas upp av elever från den tekniska utbildningen på Norra station. Platsen är kulturhusets foajé. Foto: HELENE NORDGREN
Robert Andrä och Pablo Hernandez visar hur den trådlösa plattan kan användas att styra ett dataspet. En av många ideér som visas upp av elever från den tekniska utbildningen på Norra station. Platsen är kulturhusets foajé. Foto: HELENE NORDGREN

Idag visar elever från Institutionen för teknik på Högskolan i Kristianstad upp vad de sysslar med. Omkring 200 elever går den speciella utbildningen inom programmering, nätverk och ljuddesign som bedrivs på Norra station i Hässleholm. Utbildningen är treårig. I kulturhusets foajé sitter Robert och Pablo och förevisar sin idé om ett nytt sätt att spela dataspel.

Med hjälp av en platta som de lutar framåt eller bakot, åt vänster eller höger, kan de styra ett rymdskepp på en dataskärm. Plattan är trådlös och kan flyttas runt fritt, vilket ger nya möjligheter att spela datspel. Här visas också hur man med hjälp av mobila sensorer placerade på händerna kan skapa musik. Det är den blivande ljuddesignern Philip Linde som skapat detta interaktiva "instrument". Liksom Robert och Pablo går han andra året på utbildningen. Första årskursen visar olika bildspel som redogjorde för vad de sysslat med under sitt första skolår. Bland annat programmering som lett fram till spel, musikprogram, nätverkslösningar och mycket annat. –Vi har bjudit in högstadieskolor för att visa vad utbildningen går ut på, förklarar Anders-Petter Andersson som är en av lärarna. Några av eleverna har tidigare varit runt på företag och visat upp sina ideér. Tanken är att utbildningen ska leda fram till jobb. Kanske inom upplevelseindustri, som nätverksteknik eller inom datasäkerhet. Bara för att nämna något.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.