Hävdar att handikappadelev kränks av skolan

Nyheter Flickan går på en gymnasieskola i Kristianstad som är specialanpassad för handikappade.
Publicerad 15 januari 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Flickan går på en gymnasieskola i Kristianstad som är specialanpassad för handikappade. I anmälan sägs att flickan ibland blir "tvingad att sätta sig ner där hon är för tillfället" och det sker både "handgripligen och verbalt". Det kan vara en trottoar eller gångstig där hon tvingas sätta sig då hon är ute på promenad med skolans personal. – Detta sker i alla väderlekar. Kläderna är ibland leriga och blöta ner hon kommer hem, sägs det i anmälan till handikappombudsmannen, en myndighet som sedan årsskiftet sorterar under diskrimineringsombudsmannen. – Jag anser detta vara oerhört förnedrande. Att få sätta sig rakt ner på rumpan – oavsett väder, underlag och oberoende av vilka och hur många som ser det – innebär en mycket stor kränkning. Vårdnadshavaren vill nu att ombudsmannen bedömer ärendet. – Får man uppträda så här oavsett om eleven är handikappad eller inte? I anmälan sägs att ansvariga kontaktats om problemet utan att några åtgärder vidtagits och att skolchefer pekat på möjligheten att byta skola.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.