Lund får två elitklasser – Hässleholm och Malmö nära

Hässleholm Skolorna får dispens av regeringen att ta in elever från hela landet utifrån särskilda antagningsregler, något som tidigare bara varit tillåtet för idrottsutbildningar och konstnärliga utbildningar.
Hässleholm • Publicerad 15 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Skolorna får dispens av regeringen att ta in elever från hela landet utifrån särskilda antagningsregler, något som tidigare bara varit tillåtet för idrottsutbildningar och konstnärliga utbildningar. Dessa spetsutbildningar med teoretisk inriktning införs på försök fram till 2014. Det formella beslutet om vilka av de hundra sökande skolorna som valts ut fattas av Skolverket under torsdagen, men listan presenteras i förväg av Dagens Nyheter på nätet. De tio skolorna är:

Intresset för att starta spetsutbildning har varit stort — Skolverket fick in drygt 100 ansökningar. Av dessa har alltså tio valts ut i hård konkurrens. Skolverket lyfter fram ytterligare 16 utbildningar som klarat eller varit mycket nära att klara alla kvalitetskriterier. De finns i Kalmar, Borås, Stockholm (två), Mölndal, Malung-Sälen, Karlstad, Malmö, Huddinge, Uppsala, Lund, Kiruna, Linköping, Helsingborg, Hässleholm samt i Ale kommun. Försöket med spetsutbildningar fortsätter i en andra omgång. Intresserade skolor ska då ansöka senast 15 september.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.