Släckarna i Osby kritiska mot hopslagningsplaner

Nyheter – Det vore mer naturligt att utveckla samarbetet med kommunerna i Skåne Nordost, anser Ulf R Nilsson som är ställföreträdande räddningschef och aktiv inom Kommunaltjänstemannafacket Sktf.
Publicerad 15 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
och Mikael Svensson befarar att räddningsinsatserna försenas vid en hopslagning med Älmhult. Foto: Anders Grönlund
och Mikael Svensson befarar att räddningsinsatserna försenas vid en hopslagning med Älmhult. Foto: Anders Grönlund

– Det vore mer naturligt att utveckla samarbetet med kommunerna i Skåne Nordost, anser Ulf R Nilsson som är ställföreträdande räddningschef och aktiv inom Kommunaltjänstemannafacket Sktf. I yttrandet från Sktfs ifrågasätts den rapport som ställts ihop av Johan Fritsch i Älmhult på en rad punkter .

Facket påpekar bland annat att de ekonomiska följderna inte har belysts och att det är oklart vilka anställningsförhållanden som ska råda. Sktf saknar också en komplett riskanalys. – Det är inte givet att riskerna är i högre i Älmhults kommun och att ledningen därför placeras där. Att räddningstjänsten i Osby är en egen förvaltning talar i stället för att värdskapet bör förläggas dit, anser tjänstemannafacket. Ulf R Nilsson betonar att det operativa samarbetet med Älmhults kommun fungerar utmärkt idag. – Men där bör det stanna. Länsgränsen skulle bli en stor svårighet om räddningstjänsterna slås ihop. Och vårt samarbete med kommunerna i Skåne Nordost skulle också försvåras.

I stor sett alla brandmän som inte låg i beredskap - ett 40-tal anställda – kom till informationsträffen på Ekebo. Räddningschefen Lars-Anders Svensson tycker att mötet var sakligt och bra. – Jag tror att politikerna fick en hel del nya insikter om hur de anställda ser på saken. I sitt eget remissvar skriver räddningschefen att det saknas uppgifter om de ekonomiska konsekvenserna av en sammanslagning.

– Ingen av de tre utredningar som gjorts tidigare tyder på att en sammanslagning skulle ge ekonomiska fördelar, påpekar han. Räddningschefen befarar också att en hopslagning kan gå ut över kårandan och engagemanget samt att ledningen blir mindre synlig för de anställda och att det blir nödvändigt med fler personalträffar på kvällstid.

Kommunalrådet Anders Pettersson (c) konstaterar att reaktionerna i personalen är kyliga. – Vi tar till oss deras synpunkter i den fortsatta beredningen, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.