Annons

Generationsskifte i VM-målet

Sport - Det ska bli rent ut sagt skitskoj, säger Andreas Palicka, en i Sveriges målvaktstrio.
Sport • Publicerad 16 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Sveriges tre målvakter. Frv: Johan Sjöstrand
Sveriges tre målvakter. Frv: Johan Sjöstrand

- Det ska bli rent ut sagt skitskoj, säger Andreas Palicka, en i Sveriges målvaktstrio. Det står ett skimmer kring många av namnen i den svenska målvaktshistorien. Burväktare som Mats Olsson, Tomas Svensson och Peter Gentzel blev folkhjältar och hade stor del i de lysande svenska framgångar vi upplevde under 1990-talet och några år framåt. Nu ska trion Per Sandström, Andreas Palicka och Johan Sjöstrand ta över. Ingen av dem har spelat VM tidigare, men alla ser fram att mästerskapet nu äntligen kommer igång. - Jag känner mig förväntansfull. Det ska bli kul att spela, säger Per Sandström, som med sina 28 år och 47 landskamper står för rutinen i gänget. Palicka är 22 och har åtta landskamper bakom sig, Sjöstrand är 21 och har bara vaktat målet sex gånger i A-landslaget. Summa summarum 61 landskamper. Att jämföra med de ovannämnda kämparna som kom upp i totalt 845 framträdanden i blågult. Den nya målvaktstrion säger själva att de har mycket att tacka gamlingarna för. - Det har varit en sporre att titta på dem och lära sig så mycket man kan. Gentzel var min idol i ungdomsåren, säger Johan Sjöstrand, som medger att situationen med tre målvakter som konkurrerar är lite speciell: - Det är klart att det är en konkurrenssituation, men det är absolut inget negativt. Vi är jättebra kompisar alla tre, och den som står den står. Det är inget mer med det, säger Skövdemålvakten. Både Per Sandström och Andreas Palicka finns i den tuffa tyska ligan till vardags, Sandström i Hamburg och Palicka är sedan ett halvår tillbaka klubbkamrat med de andra båda VM-spelarna Kim Andersson och Henrik Lundström i Kiel. Därför tycker Palicka inte att det är så särskilt märkvärdigt att göra VM-debut, trots allt. - Klart att det blir speciellt, men jag har redan fått känna hur det är att spela mot de här spelarna i Kiel. Jag har inte mött alla men vet ju hur det känns när de bästa spelarna kommer och skjuter. För mig är inte det något problem, säger han. Nerverna kommer inte att spela några spratt, lovar Andreas Palicka, som håller med Johan Sjöstrand om att det är en fördel att ha två kollegor att luta sig mot när det bränner till i Kroatien. - Jag ser det som att vi är tre målvakter som egentligen inte har fått någon gyllene chans i landslaget än. Och det gäller väl helt enkelt att den som får chansen att spela får försöka ta den. Gör inte jag det får de andra ta den, säger Palicka. Ingen av de tre har på förhand någon roll som förstemålvakt. Men ett hett tips är att Per Sandström i kraft av sin rutin får inleda mot Kuba i premiären. I så fall ska han försöka att se matchen som en match vilken som helst. - VM är stort och första matchen i ett VM är ju lite speciell. Men man får inte höja upp det hela för mycket, säger Sandström.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons