Pompejiutställningen nådde 50 000

Hässleholm I fredags kväll hade 48 154 personer dittills sett utställningen.
Hässleholm • Publicerad 17 januari 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

I fredags kväll hade 48 154 personer dittills sett utställningen. 50 000 har annars ansetts vara ett nästan ouppnåeligt tal för Hässleholms kommuns hittills största satsning på en utställning. 30 000 har nämnts som mer realistiskt. Pompeji-arrangemanget stänger för gott, efter fyra månader, klockan 20.00 söndagen den 18 januari. – Vi har haft väldigt många besökare under de senaste lördagarna och söndagarna, men i dag den 17 januari kommer alla tidigare rekord att överträffas, säger turistchefen Lotta Fogde till nsk.se, när hon tittar ut över de långa köerna i kulturhuset. – Förut har lite drygt 2 000 personer varit här under några lördagar, men i dag är vi på väg mot minst 3 000 besökare, fortsätter Lotta Fogde, som har jouren med chefsansvaret på utställningen under de båda sista dagarna. –Det här stora intresset överträffar alla våra tidigare prognoser. Och hur ska det inte bli under söndagen...? Folk kommer från när och fjärran. Och till söndag har massor av folk bokat biljetter. På söndag är det öppet klockan 11.00-20.00. Biljetter finns. På lördagsmorgonen köade folk i timmar för att köpa biljetter till Pompeji-utställningen. – Jag stod här en och en halv timme, berättar pensionerade politikern och tidigare kriminalpolisen Gunnar Bengtsson från Tyringe. Min fru Barbro och jag har fyra gäster från nordvästra Skåne under helgen. Därför passar vi på att visa gästerna vad vi har att erbjuda i kulturhuset i Hässleholm. Regionpolitikern Vilmer Andersen (V) från Malmö var en av många besökare från Malmö och Lund under lördagen: – Mycket intressant, säger han. Region Skåne har satsat 700 000 kronor på den här utställningen. Det tycks verkligen vara väl använda pengar, säger han till nsk.se. Vi får absolut inte glömma bort norra och nordöstra Skåne. Den rekordartade lördagen kommer garanterat att följas av en enorm slutspurt på söndag. Från Malmö, Lund, Helsingborg, Karlskrona, Halmstad, Växjö, Köpenhamn med flera orter kommer besökare; med tåg, buss och bil. Plus massor av egna kommuninvånare... – Pompeji-utställningen har verkligen hjälpt till att lyfta fram "Hässleholm", säger kulturnämndens ordförande Åke Sundkvist. Vi känner oss inte så lite stolta över detta.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.