Vann strid om grushög

Markaryd Det var ett stort mossområde på 40 000 kvadratmeter och köpesumman var på 88 000 kronor.
Publicerad 18 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Kaj Gunnarsson framför området som Sjuttio3:an köpte. FOTO: LILLEMOR DANIELSSON
Kaj Gunnarsson framför området som Sjuttio3:an köpte. FOTO: LILLEMOR DANIELSSON

Det var ett stort mossområde på 40 000 kvadratmeter och köpesumman var på 88 000 kronor. Allt var frid och fröjd i början men sen började molnen torna upp sig. I ett hörn av mossen fanns en stor hög med sten och grus som tagits bort när vägarna byggdes om. – Att priset blev som det blev, berodde på att vi skulle göra i ordning området och sköta det, för kommunen hade inte gjort något åt det sedan stormen Gudrun, berättar Kaj Gunnarsson. De fick beställa in specialmaskiner som skulle kunna ta sig ut på mossen för att röja, och det kostade en hel del – Plus att lagfart och avstyckning var dyrt, och med det hamnade kostnaden på cirka 130 000 kronor, förutom kostnaderna för maskinerna. Kommunen började i det läget att fundera på det här med grushögen och kom fram till att den var kommunens. När Kaj Gunnarsson och Christer Pålsson på kommunen diskuterade köpet och papperna blev skrivna så var det inga problem och som Kaj Gunnarsson sa. – De hade haft flera månader på sig att stoppa köpet om de ville det innan det vann laga kraft, men inget hände då. Så ifjol kom ett brev från kommunen om att gruset var deras och hävdade dessutom att Gunnarssons 3 000 ton grus från området. – Vilket är fel säger Kaj. Vi har flyttat 800 ton inom området. Kommunen påstår att där skulle funnits grus för 300 000 kronor, men vi har varit i kontakt med branschfolk som säger att det maximalt fanns grus där för 100 000 kronor. Kommunen stämde Kaj Gunnarsson och det blev en rättslig tvist. Kommunen förlorade målet och blev 200 000 kronor fattigare då kommunen fick betala advokatarvoden. – Så här i efterhand kan man ju undra vad kommunen håller på med när Sjuttio3:an förra året hade en omsättning på 80 miljoner kronor, och det blir en hel del sköna skattepengar till kommunen, säger Kaj Gunnarsson. Anläggningen sysselsätter 11 heltidstjänster och dessutom arbetar många andra på deltid. Hela anläggningen är ett familjeföretag och alla i familjen är involverade. Företaget bara utökar och någon lågkonjunktur har de ännu sett till.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.