Helge å en av de värsta på att göda havet

Nyheter Fakta om de landområden som göder havet mest med närsalter redovisas nu i en delrapport till regeringen.
Publicerad 19 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Fakta om de landområden som göder havet mest med närsalter redovisas nu i en delrapport till regeringen. Rapporten har tagits fram av Vattenmyndigheten i södra Östersjöns vattendistrikt, som lyder under länsstyrelsen i Kalmar län, men omfattar ett större geografiskt område. Distriktet omfattar, förutom vattenområden på land, en kuststräcka mellan länsgränsen till Östergötland och Kullen i Skåne. Från det här området belastas havet årligen med totalt 591 ton fosfor och 2 300 ton kväve. De områden som göder havet mest ligger i Östergötland, Skåne, längs Blekinges kust och på Gotland. – Vi har nu en bild av vilka områden som göder mest. Nästa steg blir att ta fram åtgärder och sätta in dem där de gör mest nytta, där de är mest "kostnadseffektiva", förklarar vattenvårdsdirektör Dea Carlsson som leder arbetet med rapporten, som förväntas blir klar framåt kommande årsskifte. Hon ser framför sig en diskussion mellan olika aktörer, som exempelvis kommuner och lantbrukare, om hur problemet med övergödning ska lösas. Bättre reningsverk? Anna typ av odling på åkrarna? Större krav på vissa industrier? Allt frågor som kan förmodas bli aktuella. I delrapporten rangordnas avrinningsområdena. Både när det gäller kväve och fosfor bidrar Motala Ström med den största transporten till Östersjön och i båda fallen är Helge å näst störst. Större delen av det fosfor och kväve som Helge å och kustområdena i Skåne belastar havet med kommer från jordbruksmark, framgår det. – Att Helge å ligger så högt upp beror på att den har ett avrinningsområde som täcker en väldigt stor areal och går genom ett område med först skog och sedan stort inslag av jordbruk och livsmedelsindustri, förklarar Dea Carlsson. Länderna runt Östersjön har gjort en överenskommelse om att rädda havet och nämnda rapport är en del i detta arbete.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.