Idrottsgalan diskriminerar handikappade

Sport De två svenskar som lämnade Peking med flest guld rullade tidigt in på den röda mattan inför idrottsgalan i Globen på måndagskvällen.
Sport • Publicerad 19 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
så mycket. Klart det ska finnas ett pris till funktionshindrade
så mycket. Klart det ska finnas ett pris till funktionshindrade

De två svenskar som lämnade Peking med flest guld rullade tidigt in på den röda mattan inför idrottsgalan i Globen på måndagskvällen. Simmaren Anders Olsson vann två paralympiska guld på världsrekordtid trots att han slitit av en muskel i högerarmen. Skytten Jonas Jacobsson vann med lånat gevär tre guld i Peking och har fler olympiska guldmedaljer än någon annan människa. Men ingen av killarna var ens nominerad till priset som Årets manliga idrottare då Idrottsgalans statuter omöjliggör att funktionshindrade ska kunna vinna andra priser än Årets idrottare med funktionshinder. "Det särskilda priset för idrottare med funktionshinder borde inte utesluta att de även kan nomineras till Årets idrottare", sade dåvarande handikappombudsmannen Lars Lööw i ett beslut efter galan 2005. - Jag bryr mig inte så mycket. Klart det ska finnas ett pris till funktionshindrade, men jag tycker man ska kunna bli nominerad även till andra pris om man gjort någonting riktigt bra, säger Anders Olsson till TT. Jonas Jacobsson, som redan tilldelats Svenska Dagbladets guldmedalj för årets bragd i svensk idrott, ville inte starta någon debatt på den röda mattan: - Just i kväll struntar jag i de grejerna, det får man ta vid andra tillfällen. TT: Efter OS i London 2012 kanske det inte spelar någon roll? - Ja, så kan det bli. Men det är mycket träning kvar innan dess, säger Jacobsson, som då hoppas tävla mot icke-funktionshindrade skyttar i "riktiga" OS och med sin egen bössa. David Lega sitter med både i Bragdjuryn och Idrottsakademin, men handikappidrottens största och första ansikte utåt håller inte med handikappombudsmannen om att Idrottsgalan är diskriminerande: - Handikappidrott är inte en vanlig idrott eftersom vi förbjuder alla som inte har funktionshinder att möta oss. Jag tror inte att handikappidrotten i längden tjänar på att tävla mot vanlig idrott om priser på galan. När jag själv var aktiv slogs jag för att kunna bli nominerad som Årets manlige idrottare, men min uppfattning nu är att det är bättre för handikappidrotten att ha ett eget pris på galan varje år eftersom vi har ett annat syfte med vår idrott — att ge människor lite hopp, säger Lega. - Den paralympiska kommittén har mottot "inspire and excite the world", det tycker jag är bra. Det är många föräldrar till handikappade barn som tittar på galan varje år och blir inspirerade av att se framgångsrika handikappade killar som Jonas och Anders. TT: Kan inte funktionshindrade ha ett eget pris och ändå tävla om andra priser? - Nej, det tycker jag vore att både ha kakan och äta den. Årets idrottare med funktionshinder blev Jonas Jacobsson. Men skytten stannade till och klappade om Anders Olsson innan han rullade upp på Globens scen för att motta priset av Stefan Holm: - Jag vill dela upp det här priset så att alla i den svenska truppen till Paralympics får en bit — och en extra stor del till Anders Olsson. Han gjorde fantastiska spel i Peking.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.