Kommuner vill bilda Miljöförbund

Nyheter Motivet bakom samarbetet är att kunna möta de allt högre kraven som ställs inom miljö- och hälsoskyddsområdet i form av tillsyn och service.
Publicerad 19 januari 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Motivet bakom samarbetet är att kunna möta de allt högre kraven som ställs inom miljö- och hälsoskyddsområdet i form av tillsyn och service. Med en gemensam organisation tror kommunerna att arbetet kan utföras korrekt och effektivt även i fortsättningen. Miljöförbundet ska bland annat ansvara för kommunernas miljöarbete till exempel kontroll av livsmedel, avlopp och avfallsverk. Idag finns mindre tjänster i de enskilda kommunerna. Vissa bara på 30-40 procent. Med en större organisation hoppas man kunna erbjuda personalen fulla tjänster. Totalt ska det finnas cirka 15 tjänstemän på kontoret som placeras i Klippan. – En större organisation gör verksamheten mindre sårbar vi exempelvis sjukdom och semestrar, säger kommunstyrelsens vice ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v). För invånarna i de fem kommunerna innebär Söderåsens Miljöförbund ett gemensamt regelverk och samma taxor oavsett i vilken kommun man bor eller arbetar i. Även om den nya organisationens lokaler placeras i Klippan, är det tänkt att det ska finnas kvar kontor i varje enskild kommun dit invånarna kan vända sig med frågor. Redan nu har de fem kommunerna samarbeten i olika former, till exempel när gäller va-biten. Diskussioner förs också om samarbeten kring överförmyndarverksamhet och räddningstjänst. Om det förslag som arbetats fram får positivt gehör i respektive fullmäktigeförsamling kan Miljöförbundet starta upp i september.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.