”Pompeji till bords” packas för hemresa

Hässleholm Arbetet utförs med största försiktighet och varje föremål granskas och prickas mot en lista av innan det bäddas in i de specialbeställda lådorna.
Hässleholm • Publicerad 19 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Mosaikgolvet tackar för sig och packas för hemfärd till Pompeji. Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Mosaikgolvet tackar för sig och packas för hemfärd till Pompeji. Foto: STEFAN SANDSTRÖM

Arbetet utförs med största försiktighet och varje föremål granskas och prickas mot en lista av innan det bäddas in i de specialbeställda lådorna. Alla föremål granskas också för att se om ändade luftfuktighet eller andra yttre omständigheter påverkat konditionen på de 2 000 år gamla grejorna från Pompeji. – Det är högsta klass på lådorna. De måste tåla stötar och vatten, de är dubbla och dämpade, förklarar scenografen Jacques Montel som formgivit utställningen.

Det var inte utan visst vemod han och hans medarbetare under måndagen rev och plockade ned utställningsrekvisitan i Blå salongen. – Nu har den gjort sitt. Tillbaks till det kommunalgrå, säger han medan vi går mot Vita salongen där arkeologerna arbetar. Är du stolt över utställningen? – Ja det är klart jag är stolt. Över 51 000 personer kom ju för att se den, säger Jacques Montel. Arbetet går raskt. Redan under måndagen tömdes Blå salongen på merparten av sina föremål. Italienarna jobbar snabbt och koncentrerat med att lägga de 250 ovärderliga förmålen till ro i sina lådor. – Det blir jobb hela veckan, sade en av arkeologerna medan han förberedde för att packa det magnifika (och tunga) mosaikgolvet. Det var inte utan viss möda som golvet kom på plats i sin specialutformade låda och därefter kunde förslutas med ett stort antal skruvar. På måndag morgon kommer en lastbil som tar utställningen tillbaka till Pompeji i väntan på ny utställningsort. Men allt är inte färdigt bara för att föremålen lämnar Hässleholm. – Jag tror att vi får hålla på fram till mitten av februari innan allt är återställt, säger Jacques Montel.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.