Annons

Ohälsan minskar allt snabbare

Nyheter Den skånska noteringen för december 2008 lyder på 34,8 dagar medan riket som helhet noterar 35,8.
Publicerad 20 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Den skånska noteringen för december 2008 lyder på 34,8 dagar medan riket som helhet noterar 35,8. Under 2008 minskade ohälsotalet i landet med 2,5 dagar till 35,8, visar statistik från Försäkringskassan. Därmed har siffran minskat under flera år i följd. Ett exempel är att Skåne år 2004 hade ett ohälsotal på 41 och nu således ligger cirka sex dagar lägre. Det här talet varierar starkt, mellan cirka 20 och runt 60, beroende på vilken kommun man tittar på. Ohälsotalet är Försäkringskassans mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under en 12-månadersperiod. Sjukersättning (tidigare kallat förtidspension) och aktivitetsersättning står för den större delen av ohälsotalet, cirka 70 procent, medan sjukpenning och rehabiliteringspenning står för resterande 30 procent. Varje tiondel i ohälsotalet motsvarar cirka 600 000 dagars sjukfrånvaro. Av sjukfallen utgör sjukskrivningar på över ett år 40 procent av fallen. Att bemärka är också att av de 5,7 miljoner svenskar i åldern 16-64 år som förvärvsarbetar har cirka fyra miljoner under en ett-årsperiod inte enda sjukdag registrerad på Försäkringskassan. (Men däremot kanske hos arbetsgivaren, som generellt ansvarar för de första 14 dagarna av sjukskrivningen). Minskningen av ohälsotalet beror på att antalet nya sjukfall som startar blir allt färre och att sjukskrivningsperioderna blir allt kortare, förklarar Försäkringskassan. Även antalet personer som har sjuk- och aktivitetsersättning minskar stadigt. Ett genomsnittligt sjukfall är idag 2,7 månader långt, en minskning med 15 procent jämfört med för ett år sedan. Antalet personer som under 2008 beviljades sjuk- och aktivitetsersättningar var knappt 36 000. Det är en minskning med 25 procent jämfört med 2007, och den lägsta nivån sedan slutet av 1990-talet. Den här gruppen omfattar dock fortfarande cirka en halv miljon personer. Försäkringskassan generaldirektör Adriana Lender säger i en kommentar: – Det finns säkert flera samverkande faktorer till den utveckling som vi nu ser. Jag tror att både vi, arbetsgivare och sjukvården är överens om vikten av tidiga insatser för att stödja återgång i arbete. Beslutsstödet för läkare som infördes under förra året, samt en ökad samverkan med arbetsförmedlingen kan också bidra till att sjukskrivningarna blir kortare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons