Flygplatsen tappade 7 000 passagerare

Nyheter För första gången hamnar flygplatsen i Everöd under 60 000-strecket.
Publicerad 21 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
fortsätter kräftgången. Antalet passagerare minskade med tio procent 2008.
fortsätter kräftgången. Antalet passagerare minskade med tio procent 2008.

För första gången hamnar flygplatsen i Everöd under 60 000-strecket. År 2007 hade den 65 639 passagerare och i fjor således cirka 7 000 färre. Norra Skåne frågade på onsdagen flygplatsbolagets ordförande Sten Hermansson om hur han bedömer utvecklingen. – Jag vill inte ge några kommentarer förrän jag tagit del av siffrorna. Det är i så fall flygplatsbolagets vd som får kommentera. Tidningen återgav uppgifterna från luftfartsenheten för Sten Hermansson. Om man ser det övergripande – hade ni räknat med en nedgång? – Ja, det var vad vi befarade. Är flygplatsens existens hotad efter alla år med minskad trafik? – Nej, den är inte hotad. Sten Hermansson sa att han inte hade möjlighet till längre samtal eftersom han satt i möte med kommunstyrelsen.Utvecklingen för Kristianstad Airport kan beskrivas som en kraftigt nedåtgående spiral. Efter att i slutet av 1990-talet varit uppe och sniffat på cirka en kvarts miljon passagerare, närmar sig flygplatsen nu således en femtedel så många. I flygplatsens historia ingår indragna förbindelser, minskad turtäthet till Stockholm, charterflyg som överlevt endast en kort tid och flygbolag som dragit sig tillbaka efter misslyckade försök. Flera andra flygplatser i landet tappade också passagerare 2008, men eftersom Kristianstad redan från början hade en relativt låg siffra så var minskningen här, i procent räknat, bland de största. Malmö Airport, Sturup, hade 1,7 miljoner passagerare. Ett tapp på drygt 120 000, vilket motsvarade sex procent. Ängelholm låg på drygt 39 000, ungefär samma notering som 2007. Räknar man sedan även in övriga närliggande flygplatser – Ronneby, Halmstad, Växjö och Kalmar – så fanns det ingen som procentmässigt minskade lika mycket som Kristianstad Airport. I en del fall noterades till och med en smärre ökning. Sveriges största flygplats, Arlanda, minskade med drygt en procent till cirka 18 miljoner passagerare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.