Klassisk skrattfest med Tjechov och Strindberg

Kultur och Nöje Det börjar med Tjechovs välbekanta ”Frieriet” och fortsätter sedan med Streindbergs ”Leka med elden” och avslutas med Tjechovs ”Jubileet”.
Publicerad 21 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
August Strindberg och Anton Tjechov
August Strindberg och Anton Tjechov

Det börjar med Tjechovs välbekanta ”Frieriet” och fortsätter sedan med Streindbergs ”Leka med elden” och avslutas med Tjechovs ”Jubileet”. Med andra ord en helafton. ”Frieriet”, som inte för så länge sedan turnerade i trakten som soppteater, är en ren komedi. Tjechov själv betecknade den som ett skämt. I grunden handlar det om åtrå och snikenhet i ett lantligt Ryssland. ”Det är komedi, och icke lustspel; och en mycket allvarlig komedi…” beskrev Strindberg sin enaktare ”Leka med elden”. Och enligt rapporterna är det skrattet som står i Öresundsteaterns fokus. Men egentligen är det en fasansfull historia om ett hus i avsaknad av all lycka. Familjen är i sönderfall och Strindberg fångar deras falska trevnad så att tragiken övergår i komik. ”Jubileet” är en skämtsam enaktare om en bankdirektör som drabbas av hybris. Öresundsteatern är en fri teatergrupp med säte i Landskrona och Öresundsregionen som arbetsfält. För regi står Raymond Nederström och skådespelare är Anders Kungsman, Åsa Söderling Kajic och Per Ullberg. Föreställningen äger rum på fredag 23 januari klockan 19:30 i kulturhusets Röda salongen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.