Måste själv betala VA-inkopplingen

Nyheter På tisdagen fastställde tekniska nämnden en tidsplan för det kommande arbetet.
Publicerad 21 januari 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

På tisdagen fastställde tekniska nämnden en tidsplan för det kommande arbetet. Först ut är boende på Kaptenens väg i Nyehusen, där omläggningen av VA-nätet påbörjas i oktober eller november i år. Därefter står Östra Sand på tur (år 2010), följt av Äspet Östra (2011), Äspet Södra (2012), Yngsjö Havsbad (2013) och Yngsjö Strand (2014). Det är inte klart vad VA-ombyggnaden kommer att kosta de enskilda fastighetsägarna ännu. Varje område ska upphandlas för sig, och taxorna fastställs efterhand av tekniska nämnden. – Vi kommer att ta in anbud för att kunna göra en korrekt bedömning av särtaxan, det vill säga den taxa som tas ut om kostnaderna överstiger normaltaxan med 30 procent, säger Sten Hermansson (FP). Det är mest sommarstugor i de berörda områdena, men det finns också en del permanentbostäder med enskilda avlopp. Och det är just dessa anläggningar – de enskilda avloppen – som är problemet. Trekammarbrunnar med infiltration leder till höga utsläpp av fosfor i grundvattnet, och uppfyller inte Naturvårdsverkets miljökrav på rening i kustnära områden. – Många som har fått sina avloppsanläggningar godkända en gång i tiden har inte klart för sig att Naturvårdsverket har skärpt bestämmelserna. Vi har ett ansvar som kommun att se till att VA-systemet fungerar tillfredsställande, säger Sten Hermansson (fp), ordförande i tekniska nämnden. De alternativ som står till buds för fastighetsägarna är att ansluta sig till det kommunala VA-nätet, eller installera minireningsverk. Det kan till och med bli tal om att tvångsansluta fastigheter om ägarna sätter sig på tvären. Utläckaget av fosfor i Östersjön måste minska, resonerar tekniska nämnden. – Det släpps ut lika mycket fosfor från de 1 300 berörda fastigheterna i Åhus och Yngsjö under åtta sommarveckor, som det läcker ut från hela Kristianstad på ett helt år, berättar Sten Hermansson. Förslaget har redan stött på protester i Åhus, framförallt från stugägare på Östra Sand som tycker att kommunen tar hutlöst betalt för anslutningen till det kommunala VA-systemet. – Debatten har varit alldeles för fixerad vid taxorna. Avgifterna är visserligen inte fastställda ännu, men det är inga gigantiska taxor det handlar om. Skriftlig information kommer att gå ut till stugägarna i månadsskiftet april-maj, det år som anslutningen till VA-systemet ska ske, och samrådsmöten planeras någon gång under sommaren.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.