Söderling utslagen

Sport Svensken linkade av bana två och ut ur turneringen i Melbourne strax efter klockan 20 på onsdagskvällen, lokal tid.
Sport • Publicerad 21 januari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
är utslagen ur årets Australian Open. Foto: Scanpix
är utslagen ur årets Australian Open. Foto: Scanpix

Svensken linkade av bana två och ut ur turneringen i Melbourne strax efter klockan 20 på onsdagskvällen, lokal tid. Då bittert medveten om att han låtit en utmärkt chans gått till spillo, dels i förlustmatchen mot cyprioten Baghdatis (6—3, 5—7, 3—6, 3—6), dels i turneringen. För på 20 grand slam-turneringar hade svensken aldrig nått längre än till tredje omgången. I den 21:a fanns alla chanser att det skulle bli bättre än så. Seedad som 16:e visste svensken på förhand att namn som Nadal, Federer och Djokovic inte kunde dyka upp förrän tidigast i en åttondelsfinal och med inga poäng att försvara från förra året var det också ett perfekt läge att ta ett stort kliv närmare topp 10-rankingen för Söderling, rankad 17:e i världen. Fick dubbelbreak Förhoppningarna levde också en bra bit in i andra set. Det var då Söderling dragit nytta av cypriotens genant svaga serve, 33 procent i första set, och även om svensken inte spelat på normal nivå ändå fått ett dubbelbreak och ledning, 5—3 i andra set. Då kunde han ha smällt igen dörren för Baghdatis och avgjort matchen, i stället släppte han in cyprioten. Han fick plocka upp fyra raka game och ta hem setet samtidigt som Söderling började få besvär med blåsor på ena foten. Trots läkarbehandling mellan andra och tredje set blev situationen bara värre för svensken. I fjärde set besvärades han svårt av fotproblemen och när Baghdatis fick ett tidigt break var matchen i princip avgjord. Poäng att försvara Söderlings svaga grand slam-facit är ett frågetecken som nu måste rätas ut om han ska kunna ta nästa steg. Han har bredden för att göra resultat på alla underlag och har sedan länge visat att han i inomhusturneringar kan rubba de bästa och ta hem titlar. Utan större resultat i grand slam- och masters-turneringarna ger han dock sig själv inte möjligheten att klättra högre upp på rankingen och nu väntar dessutom en kritisk period. I februari förra året gjorde svensken comeback efter skada och nådde två finaler i rad (Rotterdam och Memphis). Det betyder att han har mycket rankingpoäng att försvara den närmaste tiden. En framgång i Australian open hade därför varit ytterst välkommen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.